ПОБЕДА У СУПЕРФИНАЛУ

Наш пилот Горан Ђурковић поред низа победа које је ове године забележио, успео је да постане и победник у суперфиналу Светског купа у прецизном слетању параглајдером, а наша Тамара Костић се освојила бронзу у женској категорији.

 Start iz vazduha Medium

            У суперфиналу Светског купа у прецизном слетању параглајдером које је одржано у Кини учествовало је 30 најбољих пилота света, а као победик изашао је наш пилот – Горан Ђурковић. Као квалификације за ово такмичење користио се генерални пласман Светког купа за ову годину (где Горан иначе држи прво место), а учестовало је по десет пилота из Европе, Азије и десет из Кине као земље домаћина. Из Србије је позвано чак пет такмичара – поред Ђурковића, Србију су представљали и Слободан Малетић, Тамара Костић, Иван Павлов и Драган Попов (као замена за Дејана Валека који је морао да одустане због здравствених проблема).

            Осам такмичарских серија (иначе, максималан број) урађено је у једном дану, коме су претходила два дана тренинга. Сјајни резултати и неизвесност до самог краја обележили су ово надметање: «Тамара се већ од почетка истицала у женској конкуренцији и до пола такмичењ се држала првог места, па ју је касније престигла такмичарка са Тајланда. У укупној конкуренцији, прво место се мењало из серије у серију. Заиста велика конкуренција и такмичење које ћу памтити по јако добрим резултатима», каже Горан Ђурковић. После финалне серије, он је имао исти број поена као и такмичар из Индонезије, па су њих двојица ишли на још један лет који је одлучио победника – Горан је успео да буде бољи и то за два центиметра.

            «Драган, Иван и Слоба су такође били јако добри, али је вероватно то што смо променили временску зону и то што је било осам серија у једном дану, утицало мало на њихову концентрацију, па нису успели да се нађу на трону. Подсећам да је ово такмичење 30 најбољих на свету- наши пилоти су имали одличне летове, али фалило је оно мало», додаје Горан.

            Иначе, Горан Ђурковић, Тамара Костић, Иван Павлов, Драган Повов и Слободан Малетић су чланове српске репрезентације која је летос освојила прво место на Европском првенству у прецизном слетању параглајдером.

fer play2014