fbInstagram

ЗБОГОМ ДРУЖЕ РУДИ

РУДИ ХОЏИЋ

1950-2015

Наш друг и пријатељ РУДИ ХОЏИЋ отишао је јуче на вечни лет у плаве висине, које су га IMG 6048 увек одушевљавале. 

Крупног човека громког гласа, увек широког осмеха, лепе речи и великог срца издало је управо то срце, само неколико месеци пошто је у 65. години живота закорачио у мирне пензионерске воде. Пре тога у деценијама дугој активности дао је немерљив допринос у свим областима којима се бавио. Рудија као активисту и функционера памте феријалци, извиђачи, аутомобилисти, ваздухопловци...

Највећи допринос је дао у спортском ваздухопловству. Иако ракетни моделар "по вокацији" увек је налазио времена да помогне и ваздухопловним моделарима, падобранцима, параглајдеристима. Најрадије се кретао међу младима и радио првенствено за младе. Иако је био квалитетан такмичар у ракетном моделарству много више се радовао када победи неки јуниор него када сам освоји награду. За "логистику" на великим такмичењима био је незамењив од превоза материјала и судија до припрема церемонија доделе награда. Није се либио ни једног посла.

Добар део радног века провео је у Центру за ваздухопловно моделарство у Београду, где је водио рачуна о снабдевању младих материјалима и комплетима. Ту је и основао клуб ММК ЦМВ (Моделрско макетарски клуб Центра за ваздухопловно моделарство), који је био и остао центар окупљања младих на Врачару. Много је сарађивао са Ваздухопловним савезом Србије и Југославије и од 2004 - 2008 је био председник Савезне комисије за ракетно моделарство ВССЦГ и ВСС. Као вођа репрезентације ракетних моделара водио је нашу екипу на Светска првенства у Пољску и Казахстан (руски Свемирски центар Бајконур) где су постигнути велики спортски успеси. Последњих година Руди је обављао функцију генералног секретара Ваздухопловног савеза Београда.

Руди је био човек добре воље и крајње неформалан, а као таквог, после прве реченице, за пријатеља су га прихватали сви од министара до младих који тек стасавају. Ако је на путу у иностранство научио једну реч из неке земље знао је да је употреби у правом тренутку, а то је отварало сва врата. Био је свакако најбољи "комуникатор" кога је имало наше ракетно моделарство.

Увек се поносио тиме сто је прави Југословен, у најпозитивнијем смислу - отац му је био из Босне, мајка Словенка, он је рођен у Хрватској, у Славонском Броду, одрастао је у Ваљеву, а живот прозивео у Београду. Истицао је и да му супруга има корене из Црне Горе...

Последњи Рудијев допринос је био на Светском првенству "магнетних једрилица" на Златибору крајем августа ове године, где је без застоја и замора стизао да обави све задатке, увек у уверењу да "може и боље".

Свима нама Руди ће много недостајати и вечно ћемо га памтити. Иза њега су остали супруга Љиља и син Дарко, који се посветио инфомратици, а који су такође много помагали у организацији такмичења ракетних моделара.

Нека је вечна слава и хвала нашем другу и пријатељу Рудију Хоџићу.

Сахрана ће се обавити у понедељак, 14.децембра 2015 у 11,30 часова на Новом гробљу, у Рузвелтовој улици у Београду.

fer play2014