fbInstagram

5 звијезда

Detalj sa takmicenja

У времену од 03.-04.06. ове године  тим са ширег списка репрезентације Србије у класичним падобранским дисциплинама, наступио је на овогодишњем издању  5. падобранског  купа 5. Звијезда 2017 у скоковима на циљ који традиционално организује аеро клуб "Бања Лука"- БиХ уз помоћ локалне управе, као успомену и сећање на трагично настрадале чланове овог клуба приликом извођења скокова током обуке младих падобранаца.

            Боје нашег Савеза бранио је комбиновани тим ВСС састављен од чланова ужег састава мушке репрезентације, предвођен МирољубомЈанићијевићем- актуелним репрезентативцем и подмладком репрезентације Србије у падобранству: Иваном Митићем, Дејаном Цветковићем и Миланом Светозаревићем.

            Први део сезоне међу падобранцима у Србији протекао је без неких озбиљнијих припрема, пре свега због кишовитог времена током пролећних месеци, тако да је наступ тима ВСС на овом такмичењу више имао карактер озбиљног тренинга.

            Конкуренција на  првом такмичењу ове сезоне на нашим просторима била је неизвесна, мада  се одмах након пријава екипа могло предпоставити ко је фаворит. Ове године на такмичењу је наступило 49 такмичара из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Данске,  Аустрије и Србије, сврстаних у десет екипа.

            Екипе веома мотивисане, мада се квалитетом издвајало пар екипа које су одмах на старту резултатски одскочиле од конкуренције и све време током турнуса такмичења међусобно се смењивале на водећој позицији. Међу екипама које треба издвојити и поменути су екипе, АК “Приједор“ из БиХ, „Denmark 1“ из Данске, екупу "POPS Poland" из Пољске као и  екипу  "ВСС Небеске Видре" Ваздухопловног Савеза Србије.

            Након осам изведених такмичарских скокова у крајње неизвесној борби до самог краја, тријумфовала је  екипа  АК “Приједор"  из БиХ испред другопласиране екипе "Denmark 1“ из Данске и трећепласиране екипе  "POPS Poland" из Пољске. Наш тим заузео је четврто место са минималним заостатком иза трећепласиране екипе.

Након осмог скоченог скока и паузе за обрачун резултата појединачне мушке  конкуренције, пласман на врху био је следећи.

  1. Pernille Lykke,"Denmark 1“из Данске, 12 cm,
  2. Драшко Лајић, АК „Приједор“- Бих,16 cm,
  3. Мирољуб Јанићијевић , " ВСС Небеске Видре" из Србије, 16 cm

У конкуренцији жена победила је Pernille Lykke,"Denmark 1“ из Данске другопласирана је била Ina Gittel  из екипе „Ћорава“ Бања Лука , док је трећепласирана била  Аngelika Huss такође из екипе „Ћорава“ Бања Лука

            На крају треба поменути одличну организацију такмичења. Домаћини овог куп такмичења не скривају своје амбиције за поновном организацијом неког такмичења у падобранству FAI 1 cat. Да се подсетимо да су на простору аеродрома Залужани у протеклом времену било организовано два светска првенства у класичним падобранским дисциплинама и дисциплини Formation Skydiving.

            Већина екипа учесница овогодишњег меморијала искористила је јединствену прилику да у времену од 25.05. до 02.06. учествује на тренинг кампу који је АК "Бања Лука" организовао за заинтересоване екипе. Илустрације ради из Данске су овом тренингу присуствовале две војне екипе које су тренинг камп схватиле као изузетну прилику за тренинг и припреме за светско војно првенство у падобранству које се средином јула одржава у Немачкој.

            Нашем тиму ово је био увод у тренинг за европско првенство у класичним падобранским дисциплинама које се крајем августа одржава у Подгорици - Црна Гора.

                                                                                                                                                                                                Мирољуб Јанићијевић

fer play2014