fbInstagram

Балкански скок пријатељства 2018

image4

Традиција окупљања чланова падобранске заједнице у оквиру међународне падобранске манифестације Балкански скок пријатељства и ове године је спроведена у дело, у периоду од 16. до 20. маја, на спортском аеродрому Лисичији Јарак и војном аеродрому Батајница.

У непосредној организацији Падобранског клуба ветерана 63. Падобранске бригаде „Архистратиг“, ова вишедневна манифестација је окупила 127 падобранаца из 16 земаља - Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Македоније, Француске, Мађарске, Бугарске, Белгије, Грчке, Шведске, Немачке, Русије, Израела, Аустралије и Србије. Била је ово јединствена годишња прилика да се сви заљубљеници у висине и падобранство окупе, пријатељски проведу време, размене новости, освеже знања и искуства, прођу обуку и припрему за извршење скокова, и што је најважније, да се поново нађу под куполама својих падобрана.

Врло активан програм сва четири дана такмичења организатор је спровео уз подршку Ваздухопловног савеза Србије, Министарства омладине и спорта, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Генералштаба Војске Србије, Специјалне бригаде Војске Србије, Специјалне Антитерористичке јединице МУП-а, Падобранских клубова „Феникс“ и „Делта“, Представништва Републике Српске, фирми Силбо д.о.о. и Златиборац д.о.о. и бројних медија. Падобранци су имали прилику да се сретну са легендама југословенског и српског падобранства, ветеранима који су дошли да посете манифестацију. Такође свакодневно су се изводили скокови на спортском аеродрому Лисичији Јарак, а део падобранаца је извршио и скокове са 5.800 метара из авиона АН - 26 на аеродрому Батајница.

Манифестацију је свечано отворио државни секретар у Министарству омладине и спорта Предраг Перуничић, уз присуство бројних значајних гостију. Том приликом, пилот Владимир Булат и председник АК „Зрењанин“ је извео демо наступ млазним авионом Г2, док су падобранци из Падобранске екипе Војске Србије извели демо скокове са државном заставом и заставом 63.Падобранске бригаде.   

Такође, нису ни заборављени они који су били део ове заједнице – мајка херој Јованка Остојић, Алекса Давор, Драгољуб Матовић, Иван Момчиловић и Небојша Јандрић, као и остали који нису више са нама. Одата им је почаст и сећање на њих ће да живи кроз њихове саборце и чланове Падобранског клуба 63.Падобранске бригаде „Архистратиг“.

Подсећамо да је овај догађај покренут 1993.године, када је Балкански скок пријатељства први пут организован у сарадњи Грчке уније резервних падобранаца и 63. падобранске бригаде из Србије. Задовољство учесника и значај оваквог окупљања за падобранце 63.падобранске бригаде је немерљив, те је на организаторима да наставе да негују ову традицију и у годинама које долазе.

fer play2014