fbInstagram

БСП 2021 - ПРЕКО 300 ПАДОБРАНСКИХ СКОКОВА У ПЕТ ДАНА

242067299 236847498451543 6366770260260941671 n

Спортски аеродром Лисичји Јарак код Београда био је од 7. до 12. августа место окупљања падобранаца из Србије и окружења, на традиционалној међународној манифестацији „Балкански скок пријатељства“. Овај значајан догађај за падобрански спорт, поред државног првенства, представља праву ризницу падобранских активности које се реализују у неколико дана, а када се направи пресек на крају, бројеви све говоре.

Овогодишњи „Балкански скок пријатељства“ окупио је 128 активних и падобранаца ветерана из 10 држава, који су укупно у пет дана, заједно са организационим тимом, инструкторима и посадама авиона, извели 320 падобранских скокова из војног авиона АН-2 и авиона Цесна 172. Падобрански скокови су се изводили са висине од 1000 метара, а било је и самосталних и тандем скокова, различитих профила људи – од млађих до старијих ветерана, мушкараца и дама учесница.

Организатори ове манифестације су Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Ваздухопловни савез Србије, заједно са Министарством омладине и спорта и Министарством одбране Републике Србије.

Помоћник министра за спорт Дарко Удовичић из Министарства омладине и спорта РС је званично отворио манифестацију и том приликом, између осталог, рекао да му је велика част и задовољство што се обраћа испред Министарства омладине и спорта на „Балканском скоку пријатељства“, манифестацији која се успешно негује сваке године. „Упутио бих захвалност Ваздухопловном савезу Србије и Падобранском клубу ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“, за напоре које улажу да се једна оваква манифестација одржи. Министарство омладине и спорта Републике Србије годинама помаже ову манифестацију, јер сматрамо да спортска разгледница коју ви направите у ових неколико дана, јесте најбоља промоција Србије, ваздухопловства и спорта. Посебно бих поздравио наше драге госте из иностранства, који редовно долазе на манифестацију. Велика ми је част да званично прогласим ову манифестацију отвореном.“

 Присутнима су се и у име организатора обратили председник Ваздухопловог савеза Србије Лабуд Булатовић и генерални секретар Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ Миодраг Кастратовић. Они су истакли многоструки значај ове манифестације за спорт, дружење, неговање традиције и историје. „Моје мишљење је да без падобранства нема ваздухопловног спорта. Ви сте бисер српског спорта јуче, данас и убудуће. Ми као непосредни организатори смо захвални Министарству омладине и спорта и Министарству одбране за подршку. Са таквом сарадњом све иде лакше и боље,“ истакао је Булатовић.

Поред дневних падобранских активности, организовано је и такмичење у скоковима на циљ у петак 10. и суботу 11.августа, на коме су екипно прво место освојили чланови тима ПК „Архистратиг“: Радослав Кораћ, Мирољуб Јанићијевић, Жељко Ђурђев и Александар Цветковић. Друго место је освојила екипа „СФРЈ“ у саставу: Петар Петровић (Северна Македонија), Горан Костадиновић (Северна Македонија), Хранислав Мицић (Србија - Косово и Метохија) и Синиша Вујаковић (Аустрија). Треће место је припало екипи гостију - Сегедин (Мађарска): Kripiczer Kata, Joszef Csorba, Tibor Kiss, Zsolt Gere. Појединачно најбољи је био Мирољуб Јанићијевић, актуелни вицешампион државе у падобранству. Друго место је освојио Синиша Вујаковић из Аероклуба „Приједор“ и треће место Александар Цветковић из ПК „Архистратиг“.

Сви учесници „Балканског скока пријатељства“ заједно са организаторима су и ове године успешно извршили задатак чувања традиције манифестације, која је покренута 1993. године, у сарадњи Грчке уније резервних падобранаца и 63. Падобранске бригаде из Србије. Уједно су обновили пријатељску и колегијалну повезаност, која кроз падобранске активности, негује највише животне вредности, а које ова група заљубљеника у небо носи, како у претходним, тако и у годинама које долазе.

Фотографије аутораЉубомир СтефановићПК "Архистратиг". Више  на овом линку

fer play2014