fbInstagram

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ЛЕТЕО НА СВИМ КОНТИНЕНТИМА

Petar Loncar na Antarktiku

Петар Лончар, пилот параглајдера из Београда, члан Аероклуба „Јат“ и један од спортиста Ваздухопловног савеза Србије, летењем претходних дана у Аустралији, комплетирао је свој лични задатак – лет параглајдером на свих седам континената. Светска ваздухопловна федерација не бележи овакав пример, те је Петар једини пилот коме је овакав подухват пошао за руком.

Са своје 33 године и 12 година летачког искуства, успео је да посети и да рашири крила свог параглајдера у 65 земаља света и на седам континената: у Европи, Азији, Северној Америци, Јужној Америци, Африци, Аустралији и на Антарктику.

Све је почело са летењем у Европи 2007. године, па је на ред дошла Азија 2010. године и лет на Хималајима у Непалу, и 2013. године Пакистан и летење на 7000 метара висине. Даље се Петар упутио 2013. године на Хаваје, а Северну Америку је посетио и 2017. године када је летео у Канади. Први лет у Јужној Америци остварио је 2015. године, када је обишао Колумбију. Прошле 2018. године пред њим је био највећи задатак – одлазак и летење на Антарктику. То је и реализовао, а истиче да је то била најтежа експедиција и најтежи континент.

„На Антарктику је било најтеже највише због временских услова, јер сам имао само 10 посто шансе да полетим, а такође  и због неприступачног терена, јаких ветрова и ниских температура. У периоду боравка од шест дана, имао сам дозволу да напустим брод само једном дневно у трајању од сат времена и у то време обавим свој задатак летења. Није ми успевало и последња прилика изласка из брода на копно донела је успех. Ветар се смирио, магла се подигла, одмах сам искористио прилику и успео да направим два кратка лета. Други разлог због чега је Антарктик био најтежи је сва припрема пута – проналазак начина како да посетим ледени континент са невеликим буџетом са којим сам располагао и што сам све организовао сам,“ описује Петар своја искуства са летењем на Антарктику.

После овог огромног искуства, остала је још Аустралија за комплетирање циља. Петар је почетком марта отпутовао у Аустралију и већ летео у Сиднеју. Тиме је остварио свој лични подухват, а показао свима како уз јаку вољу, нема немогућих ствари у животу. 

„За мене најлепши континент за летење је Азија због Хималаја, где сам имао најбоље летове у каријери и посебно бих издвојио летење у Пакистану на 7000 метара, када сам био најближи другом по висини највишем планинскм врху на земљи – врху К2,“ закључује Петар и истиче да су нови предели и искуства тек пред њим.

fer play2014