fbInstagram

АЕРОКЛУБ ЋУПРИЈА ПРВИ ДРЖАВНИ ПРВАК У КЛАСИ Ф3К

dp2022 klasa F3K 2

Aеро клуб Ћуприја био је домаћин првог државног првенства Србије у категорији Ф3К – радио управљани модели једрилица 10.септембра. На такмичењу је наступило десетак такмичара из пет клубова из Србије, као и гости из Хрватске, ван конкуренције. У веома комплексним и изазовним временским условима такмичари су показали своје способности и упркос прекидима због изненадних временских непогода извршили седам такмичарских задатака од максималних осам задатака.

Резултати такмичења:

Појединачна конкуренција – Државно првенство Србије класа Ф3К

1.Никола Стојковић – АК ЋУПРИЈА

2. Милош Бајић – АК ЋУПРИЈА

3. Зоран Савић – АК ТРСТЕНИК

Екипна конкуренција – Државно првенство Србије класа Ф3К

1. АК ЋУПРИЈА

2. АК ТРСТЕНИК

3. АК СОМБОР

Отворено међунардно првенство Србије класа Ф3К

1. Аријан Хуцаљук– АК Славонски Брод -Хрватска

2. Никола Стојковић – АК ЋУПРИЈА - Србија

3. Марко Дамјановић – АК Рудолф Физир- Хрватска

„Ово је једна од најатрактивнијих такмичарских категорија и веома ми је драго што смо успели да анимирамо за наше услове довољан број такмичара, који су се надметали у Ћуприји“, каже Лазо Ђеоргиевски, председник комисије за ваздухопловно моделарство и делегат ВСС на такмичењу. „Аеро клуб Ћуприја још једном се показао као добар домаћин, а како се добар глас далеко чује, позиву на гостовање се већина пилота и моделара радо одазвала.“

“Циљ нам је био да поред ултралаког летења, грађанима а нарочито младима, приближимо и неке неспецифичне такмичарске категорије, а сама чињеница да смо домаћини првог државног првенства за радио управљане моделе једрилица, говори о кредибилитету који наш клуб у ваздухопловним круговима ужива,“ каже Горан Стојковић, председник клуба.

Осим Државног првенства, организовано је и отворено првенство Србије на коме су учествовали и два клуба из Хрватске и то прошлогодишњи светски сениорски првак и актуелни светски јуниорски првак у једној од најпопуларнијих моделарских категорија у Европи и свету. Аријан Хуцаљук, представник АК Славонски Брод, моделарством се бави више од 20 година и актуелни је светски првак у категорији радиоуправљаних једрилица. “Ф3К је једна од ретких моделарских техника у којој је потребна физичка снага и експлозивност у избачају једрилице, попут бацања диска,“ каже Аријан и додаје да је у овој категорији веома важна прецизност и стрпљење.

Светски јуниорски првак зове се Марко Дамјановић, члан је АК Рудолф Физир из Лудберга. Један је од најмлађих репрезентативаца Хрватске који је освојио златну медаљу на Светском првенству у Ф3К категорији. Каже да је од малих ногу ушао у свет авио моделарства и да је преданим радом и сталним тренинзима успео да оствари све досадашње успехе.

Циљ такмичења је остварен - осим целодневног дружења и потигнутих резултата, такмичари из Хрватске су несебично пренели лична искуства нашим такмичарима, како саветима, тако и демонстрацијом појединих техника у летењу ове класе модела једрилица. Организатори такмичења су били Ваздухопловног савеза Србије и Аероклуба „Ћуприја“ уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије, локалне самоуправе Општине Ћуприја, као и генералног спонзора АК „Ћуприја“ - фирме МОТОРОЛА Србија.

dp2022 klasa F3K 1 dp2022 klasa F3K 4

dp2022 klasa F3K 5 dp2022 klasa F3K 7

dp2022 klasa F3K 31

rsz img 20220910 094632191 hdr

fer play2014