fbInstagram

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У СОБНИМ – ДВОРАНСКИМ МОДЕЛИМА

125510157 10217223032344046 3103130092214422483 n

Упркос бројним изазовима са којима се суочавају спорт и спортисти ове године, организатори спортских манифестација покушавају да пронађу начин у оквирима дозвољених мера и правила, да организују такмичења за најбоље у држави. Тако је у недељу 15.новембра у сомборској хали „Мостонга“ у непосредној организацији Аероклуба „Сомбор“ одржано државно првенство у ваздухопловном моделарству у класи F1N (собни модели) и ревијално такмичење у класи F1N-150.

Ово традиционално најбројније државно првенство у ваздухопловном моделарству, ове године је било у знатно мањем обиму, те је наступило 10 такмичара (шест сениора и четири јуниора) из четири аероклуба. Након укупно девет стартовања модела у основним турнусима, победника је решило финале – додатни летови. Прво место је освојио Лазар Лаћимић из АК „Београд“, који је до финалних турнуса резултатски био изједначен са, на крају другопласираним, Иваном Ђеоргиевским из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна. Треће место је освојио Светозар Јовин из клуба домаћина АК „Сомбор“. Од четири јуниора најбољи пласман је имао и најмлађи – десетогодишњи Никола Ђеоргиевски из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна, који је са врло малом бодовном разликом био испред другопласираног Владимира Волића из АК „Сомбор“ и трећепласираног Милана Вукелића, такође јуниора сомборског клуба. Екипно од четири аероклуба највише бодова је освојио АК „Сомбор“.

У ревијалном такмичењу у класи F1N-150 поредак је био нешто другачији него на државном првенству, па се на победничком месту нашао Иван Ђеоргиевски, испред другопласираног Стевана Јановића из АК „Сомбор“ и трећепласираног Лазара Лаћимића из АК „Београд“.

Иначе ова класа у ваздухопловном моделарству - собни (дворански) клизачи F1N представља једноставне моделе без погона за лет у затвореном простору, који се стартују бацањем из руке, након чега остварују слободан лет. Мери се постигнуто време лета модела и најуспешнији такмичар је онај чији је модел најдуже летео. Због своје једноставности ова класа је доступна и интересантна пре свега најмлађим полазницима у свету моделарства и представља добар начин за улазак у озбиљније моделарске воде.

fer play2014