fbInstagram

ДВА КОЛА СВЕТСКОГ КУПА У ЗРЕЊАНИНУ

Srem kup 4

Ваздухопловни моделари који се такмиче у оквиру светског купа у категоријама Ф1А,Б,Ц, окупиће се предстојећег викенда у Арадцу код Зрењанина, како би наступили на међународним такмичењима „35.Срем куп“ и “51. Ђорђе Жигић куп“. Домаћин „Срем купа“ је Аеро клуб „Нова Пазова“ 16. јуна, док је следећег дана непосредни организатор „Ђорђа Жигића“ Аеро клуб „Фрањо Клуз“ из Земуна.

 Према програму такмичења, планирано је да такмичари своје моделе стартују у осам часова ујутру оба дана и да се изведе укупно седам турнуса до 15 часова. Уколико након свих седам турнуса буде такмичара са истим бројем бодова, додатни летови тзв. флај оф биће организован након 18 часова. „На оба такмичења је пријављено око 140 такмичара, али очекујемо долазак и учешће око 100-ак такмичара. Поред домаћина Србије, од земаља учесница угостићемо и такмичаре из Америке, Русије, Израела, Мађарске итд. Велика бројност такмичара је последица одржавања два кола светског купа у једном викенду, што је одређена погодност за учеснике који долазе. Такође је и последица добрих организација свих претходних такмичења на овом терену,“ каже један од организатора и председник АК „Нова Пазова“, Никола Бунчић.

Подсетимо, на овом терену је 2016. године одржано Европско првенство у класама Ф1А,Б,Ц, а поред тога Арадац је дугогодишње стециште ваздухопловних моделара и локација моделарских такмичења из календара Ваздухопловног савеза Србије.

Од почетка године су укупно одржана 22 такмичења у оквиру светског купа у ваздухопловном моделарству у овим класама, а до децембра месеца предстоје још 42 такмичења. Имајући у виду број такмичења чији резултати улазе у обрачун најбољих на крају године, неће бити ни мало лако наћи се на највишим позицијама. Али у претходне три године наш јуниор Бојан Гостојић је суверено држао прво место у класи Ф1Б и доносио Србији златне медаље. Систем такмичења светског купа у ваздухопловном моделарству је установљен 1987. године од стране аеромоделарске комисије Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ).

 

fer play2014