fbInstagram

ДВА ТАКМИЧЕЊА ЗА ВИКЕНД

349

            Државно првенство за ултралаке летелице одржаће се у суботу, 2. септембра на аеродрому 13. мај у Земун пољу. Улаз је слободан, а посетиоци ће моћи да виде најбоље пилоте ултралаких авиона, моторних змајева и  жирокоптера. Током викенда ће у Вршцу бити одржано и такмичење у прецизном слетању параглајдером.

           Више од 30 такмичара из целе Србије ће у суботу, 2. септембра учествовати на Државном првенству у прецизном слетању ултралаких ваздухоплова на аеродрому 13. мај у Земун Пољу у организацији Аероклуба „Ћуприја“ и Ваздухопловног савеза Србије, а уз подршку Министарства омладине и спорта. Први пут ове године ће бити презентована и нова дисциплина прецизан лет.

          Посаде ће се надметати у три дисциплине: прецизно слетање, прецизан лет и прецизно слетање без мотора, а од такмичара се за извођење задатака захтева велико искуство, утренираност и познавање ваздухоплова. У дисциплинама на овом такмичењу сврха је да пилот, после полетања, са висине од 300 метара, у правилном, прописаном прилазу писти, слети у поље које је издељено на пет подеока ширине пет метара. Идеално је слетање у прво поље, које носи највише поена. Овим се симулира слетање на палубу носача авиона, где је палуба 100 м широка и 25 м дугачка.

          У дисциплини слетање са снагом мотора, пилот помоћу повећане снаге мотора, додавањем гаса, може кориговати непрецизност и изборити најбољи прилаз исцртаном циљу.  У слетању без снаге мотора, или са угашеним мотором, од пилота се захтева велика способност и обученост у погледу владања летелицом, али одлично познавање посредних фактора као што су временске прилике. Бирајући најбољу путању, потребно је да слети са висине од 300 м без снаге мотора на поље ширине само 5 метара.

          Поред тога што је ова дисциплина визуелно веома атрактивна, она приказује и вештину пилота будући да је слетање са угашеним мотором уз одговарајућу припрему и друге радње, саставни део обуке за случај принудног слетања уколико дође до престанка рада мотора на летелици.

          Улаз за све посетиоце је слободан, а почетак такмичарских серија је планиран за девет часова. Све до 15 х, за када је планиран ручак и свечано проглашење победника, очекује се више од стотину полетања и слетања ултралаких летелица.

          Овог викенда, у суботу и недељу, одржава се и такмичење у прецизном слетању параглајдером, Вршац опен. Такмичење је 3. коло Лиге Србије, али има и међународни карактер па се очекују и пилоти из Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније. Организатор, Спортски параглајдинг клуб "Беркут" нада се добром времену. Полетиште ће бити на Вршачкој кули или опционо на Куштиљу, надомак Вршца, уколико временске прилике то буду захтевале. Летови ће се изводити од девет ујутру до краја дана. Посетиоци су добро дошли!

fer play2014