fbInstagram

ФАИ СВЕТСКИ КУП У ТРЦИ ДРОНОВИМА У БЕЛОЈ ЦРКВИ

225933485 1175720366257940 3526600022705066409 n

После прошлогодишње паузе са такмичењима у светском купу, ове године су се указале повољне прилике да се организује традиционално такмичење у трци дроновима у Белој Цркви, у организацији Ваздухопловног удружења „РЦ Дрон“ из Београда. Овогодишње такмичење је међународног карактера и коло Светског купа у овом младом и новом ваздухопловном спорту.

Предстојећег викенда у суботу 14. и недељу 15.августа на локацији поред Врачевгајског језера у Белој Цркви окупиће се око 30 такмичара из Србије, Мађарске, Северне Македоније, Италије и Чешке Републике, који ће представити своје спортске дронове и уз помоћ којих ће се борити за најуспешније у трци, колу светског купа. Такмичење је индивидуалног карактера и учесници морају имати важећу спортску дозволу Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ), како би њихов резултат био вреднован и како би се њихово име нашло у генералном пласману светског купа. Такмичари лете на стазама специјално дизајнираним за дронове, и до коначног резултата морају проћи квалификационе рунде и на крају нокаут фазу у којој остају само најуспешнији.

После овог кола у Србији, одржаће се такмичења у Великој Британији, Шпанији, Италији, Северној Македонији, Кореји и Аргентини, након којих ће се знати победник у генералном пласману за 2021. годину. Како се ради о специфичном спорту и прилично новом за публику и посматраче, сви заинтересовани су добро дошли да се упознају са спортским дроновима, начином извођења трке и такмичења, правилима овог спорта, и пре свега да буду део доброг дружења покрај овог, једног од белоцркванских језера.

ФПВ (First Person View) је стил летења који се заснива на контроли дроном, најчешће квадкоптером, путем даљинског управљача и посебно дизајнираних ФПВ визира са директним линком према камери која се налази на предњој страни фрејма дрона. Овим начином везе пилот може да утиче на кретање дрона са минималним кашњењем и максималном контролом. Резултат тога је осећај слободе и адреналинска вожња. Трке квадкоптера су релативно нов спорт у коме пилоти лете ФПВ (из првог лица) квадкоптере великом брзином – преко 100 км на час. Овај начин летења ставља технологију и реакционо време пилота на тест. Тркање се одвија на стазама које укључују проласке кроз капије, тунеле и слаломе кроз заставе.

fer play2014