fbInstagram

ИВАН ЂЕОРГИЕВСКИ ОСВОЈИО ВАЗДУХОПЛОВНО-МОДЕЛАРСКУ ЛИГУ У КЛАСИ Ф1Н

Porodica Djeorgievski

Вредни ваздухопловни моделари који се такмиче у класи Ф1Н (собни модели клизача) привели су крају овогодишње лига такмичење, након одржана три кола и у генералном пласману прво место је освојио Иван Ђеоргиевски из Аероклуба „Фрањо Клуз“ из Земуна. Ту позицију је заслужио са освојена два прва места (на такмичењима у Новој Пазови и Зрењанину) и трећим местом на такмичењу у Сомбору.

Друго место у лиги Ф1Н заузео је Лазар Лаћимић из Аероклуба „Београд“, прошлогодишњи победник лиге. Он је ове године на сва три кола био другопласирани такмичар од представника из Србије, што га је довело на другу позицију у генералном пласману. Дамјан Мирковић из Аероклуба „Нова Пазова“ освојио је треће место. У оквиру лиге Србије у класи Ф1Н наступио је укупно 21 такмичар из аероклубова из Земуна, Београда, Нове Пазове, Сомбора, Трстеника, а организатори су били клубови из Нове Пазове, Сомбора и Зрењанина. Поред кола лиге у класи Ф1Н одржана су и ревијална такмичења у класи Ф1Н-150, уз присуство великог броја домаћих и гостујућих такмичара из Хрватске и БиХ.

Иван Ђеоргиевски из Аероклуба „Фрањо Клуз“ из Земуна је поред освојене титуле првака лиге, забележио резултат који се квалификује за нови државни рекорд за хале класе 2 (до 15 метара висине). У трећем турнусу на такмичењу у Зрењанину од укупно одржаних девет, његов модел је летео 51,3 секунде. Постигнути резултат је у процедури признавања од стране надлежне комисије, а подсећамо да државни рекорд из прошле године за хале класе 2 држи Лазар Лаћимић из АК „Београд“ са резултатом од 46 секунди.

На такмичењу у Зрењанину, уједно и последњем колу лиге Ф1Н, одржаном у недељу 24. марта, најбољи у класи Ф1Н у генералном пласману су били Иван Ђеоргиевски, Лазар Лаћимић и Дарко Раић. Од јуниора је био најуспешнији Стефан Настасић из Сомбора, испред другопласираног Николе Ђеоргиевског из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна и трећепласираног Ахмеда Зилића из АК „Зеница“. Млађи јуниори (рођени 2007. године и млађи) су били успешни по следећем редоследу: први Никола Ђеоргиевски и браћа Ахмед и Хамза Зилић на другом и трећем месту. У ревијалној Ф1Н-150 класи најбољи резултат је имао Драган Злокас из АК „Зрењанин“, испред другопласираног Слободана Мидића из Новог Сада и трећепласираног домаћина Светозара Гостојића из АК „Зрењанин“. Такмичење „Зрењанин Индор Опен“ је познато и по такмичењу породица у класи Ф1Н-150, те су најуспешнији били породица Сантовац (Горан, Снежана и Елена), друго место је освојила породица Нишевић (Горан, Наталија и Игор) и треће место породица Ђеоргиевски (Иван, Никола и најмлађа шестогодишња Андреа).

Овогодишња лига је завршена, а ваздухопловне моделаре у недељу 31. марта у Сомбору очекује најважније домаће такмичење у овој класи – државно првенство Ф1Н. Такмичари су добро припремљени, јер су иза њих три одржана такмичења, те добри резултати сигурно неће изостати, а можда се забележи и неки нови рекорд.

Фото: Лазо Ђеоргиевски и Светозар Гостојић

fer play2014