fbInstagram

ИЗ БОИНГА У ЈЕДРИЛИЦУ

fullsizeoutput 30bd

С обзиром да је такмичарска сезона у спортском ваздухопловству у пуном јеку, саобраћајни пилоти путничких авиона Зоран Френц и Бранко Благојевић, напустили су на кратко пословне обавезе како би представљали Србију на 35. ФАИ Светском првенству у ваздухопловном једриличарству, које се одржава од 28. јула до 11. августа у Хосину у Чешкој.

На светском првенству ваздухопловном једриличарству Зоран ће се такмичити у отвореној класи са једрилицом типа „JS1C-21“ заједно са 32 такмичара из 15 светских репрезентација, а Бранко ће наступити у 18 метарској класи са једрилицом типа „JS1C-18“ уз 45 такмичара из 22 репрезентације. Према програму такмичења, 28. јула је свечано отварање, након чега од 29. јула до 11. августа следе такмичарски дани и време предвиђено за задатке и прелете. Проглашење победника је 12. августа. У улози помоћника Зорана Френца, наћи ће се пилот Марио Хреља.

Тренутно је према поретку на светској ранг листи, најбоље рангирана Немачка испред Француске на другом месту и Пољске на трећем месту. Врх ранг листе у појединачној класификацији заузима Пољак Себастијан Кава, друго место Михаел Сомер из Немачке и треће место Расел Четам из Велике Британије.

Зоран Френц из Аеро клуба „Ваја“ из Београда један је од најмлађих капетана из Србије у великим светским авио компанијама. Тренутно је запослен у Катару и управља Боингом 777 од јануара ове године, где је био и за командама авиона 787. Претходно је у авио компанији Индије провео девет година такође као капетан. Иако је са 25 година отишао у „свет високог авио саобраћаја“, није запоставио ни спортску каријеру и ваздухопловно једриличарство. На домаћим теренима је био вишеструки државни првак – од 2003. године је шест пута освојио златно на државним првенствима.

Бранко Благојевић из Аеро клуба „Михајло Петровић“ из Краљева освојио је бројне медаље на државним првенствима од 1991. године – једну златну, једну сребрну и шест бронзаних.

Дневне задатке и резултате можете пратити путем линка https://www.soaringspot.com/en/35th-world-gliding-championships-hosin-2018/results од недеље 29. јула, а 11. августа ћемо испратити да ли су наши једриличари успели да поремете устаљени поредак и светске једриличарске велесиле.

ФОТО: wgc2018cz (Организатор такмичења)

fer play2014