fbInstagram

ИЗВЕШТАЈИ СА „ЕВРОПСКИХ“ ТЕРЕНА

Capture3 compressed

Тренутно нашу земљу и Ваздухопловни савез Србије представљају две репрезентације на Европским првенствима – пилоти параглајдера у дисциплини прелет у Португалу и ваздухопловни моделари у категоријама Ф1А,Б,Ц у Мађарској. Ускоро ћемо имати и представнике на два Светска првенства – у ваздухопловном једриличарству и ракетном моделарству, на којима од предстојећег викенда наступају ове репрезентације. Али о тим наступима ће бити више речи у посебним вестима, сада имамо преглед збивања на теренима у Европи.

Наши најбољи параглајдеристи су осам дана у Португалу, где се међу 150 пилота из 28 држава такмиче за што бољи појединачни и екипни резултат. Од укупно шест планираних летачких дана, три су била успешна – са прелетима од по 55, 54 и 77 километара. Остала три дана се чекало на полетање, али непогодно време и јак ветар нису дозволили извршење задатака. Данас је седми дан и пилоти спремно, у складу са дневним распоредом, очекују да им време иде на руку и да остваре четврти успешан задатак. Предстоји им још времена до краја ове недеље до проглашења најбољих. За сада, након три задатка и прелета, највишу позицију од наших такмичара заузима Жељко Овука из Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда и то високо осмо место од 150 конкурената. Екипно је Србија на средини на 14. позицији. Активности, трке уживо и резултате можете свакодневно пратити на сајту организатора https://airtribune.com/europg2018/results.

И док су параглајдеристи већ зашли у „такмичарске дане“, репрезентативце у ваздухопловном моделарству то тек очекује. Осмочлана репрезентација је јуче отпутовала у место Сентеш у Мађарској где се у наредним данима одржава Европско првенство. Репрезентативци Србије у саставу: Радоје Благојевић из АК „Војка“, Славко Савић из АК „Нова Пазова“, Андрија Пешић из АК „Трстеник“, Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“, Светозар Гостојић из АК „Зрењанин“, Бранко Бјелић из АК „Винг“ из Београда, Жива Ковачки из АК „Зрењанин“ и Стеван Јановић из АК „Сомбор“, присуствовали су јуче по доласку свечаном отварању такмичења и састанку, док их данас очекује процедура регистрације, затим контроле модела са којима ће учествовати и тренинг. Већ сутра наступа екипа актуелних светских првака (Гостојићи и Благојевић) од 7 часова ујутру до 15.30 часова, када ће се одржати седам такмичарских турнуса  у класи Ф1Б (такозвани гумењаци). Флај оф (додатни летови) су планирани за касније после подневне часове. Екипа која се такмичи у класи Ф1А (једрилице) наступа у четвртак, док је петак резервисан за такмичаре у класи ФАЦ (пењачи). У суботу 28. јула је званично проглашење најбољих. Резултате можете пратити на сајту организатора http://www.faif1abc.com/2-3/.

Репрезентативцима Србије у ваздухопловном моделарству и параглајдингу желимо успешне наступајуће такмичарске дане!

fer play2014