fbInstagram

ЛЕТЕЊЕ ПАРАГЛАЈДЕРОМ У СРБИЈИ – БЕЗБЕДНОСТ

Capture3 compressed

ИНФОРМАЦИЈА ДИРЕКТОРАТА ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије  издао је обавештење о повећаном броју пријављених догађаја од значаја за безбедност ваздушног саобраћаја у којима су учествовали пилоти параглајдера у периоду од 2017. године до данас, као и о повећаној учесталости таквих догађаја у претходних 4 месеца. Нарочито су такве активности забележене најчешће у околини Ниша.

Стручне службе Директората су анализирале предметне догађаје и на основу чињеница и околности утврђено је да је степен ризика тих догађаја веома висок. Утврђени ризик се првенствено односи на угрожавање цивилног ваздушног саобраћаја од стране пилота параглајдера који лете без плана лета, пријаве, најаве и било какве координације са надлежном јединицом контроле летења.

Подсећамо, уколико овакви догађаји прођу без последица по ваздушни саобраћај, по Закону о ваздушном саобраћају предвиђена је прекршајна одговорност, док је у случају последица по безбедност ваздушног саобраћаја, а посредно и лица на земљи, предвиђена кривична одговорност по Кривичном законику Републике Србије.

Овом приликом свим ваздухопловцима, а нарочито пилотима параглајдера, указујемо на потенцијалне ризике и штетност оваквог неспортског и неваздухопловног понашања, и указујемо на неопходност понашања у складу са Законом о ваздушном саобраћају и свим осталим ваздухопловним прописима. Молимо све клубове чланове ВСС да информишу своје пилоте о овом упозорењу, а уједно да пренесу информацију пилотима који нису чланови ВСС, а који овакве прекршаје чине (највише се односи на део пилота у околини Ниша, где је највише пријављених ризичних догађаја).

Наша је обавеза као учесника у систему ваздушног саобраћаја да утичемо и делујемо на начин да се препознати безбедносни ризици елиминишу или значајно смање, а једино поступањем према прописаним правилима, безбедност је загарантована.

Закони и подзаконски прописи:                              

http://cad.gov.rs/strana/16551/Закон-и-подзаконски-прописи

Уредба о управљању ваздушним простором:

http://cad.gov.rs/upload/regulativa/2017/Uredba%20o%20upravljanju%20vazdusnim%20prostorom%20(Sl.glasnik%20RS,%20br.%2091-17).pdf

fer play2014