fbInstagram

МЕМОРИЈАЛ ИВАНА ШЕКУЛАРЦА

45427193 1881982951836987 5969710426374537216 o

У Недељу 4. новембра пилоти и моделари АК Трстеник били су домаћини завршног такмичењa Купа Србије у дисциплинама слободнолетећих модела на отвореном. Шести по реду "Меморијал Ивана Шекуларца" окупио је 20 такмичара у дициплинама F1A, B, C, H и G из Зрењанина, Војке, Земуна, Нове Пазове и Трстеника уз једног госта из суседне Бугарске. Случај је хтео да баш у тренутку свечаног отварања такмичења писту Аеродрома у Трстенику надлети формација четири "Орла" Војске Србије, а у склопу припрема за предстојећу вежбу.

Како је сезона на крају, моделари су већ кренули са поправкама и надоградњама својих модела за наредну годину па су неки ово такмичење искористили да све урађено пробају у пракси, а то не иде баш увек по плану нарочито када је ветар незгодан као тога дана. Тако су такмичење у F1A "једрилицама" обележиле непослушне команде и тајмери, па и један неугодан блиски сусрет модела са далеководом. У свему томе, најбоље се снашао Мића Тица из АК "Винг", Земун који је једини постигао пун резултат и победио, а испред госта из Бугарске Мирослава Мандичева и клупског колеге Ненада Батоћанина. Једини јуниор у овој дисциплини Ђорђе Грубић из АК Нова Пазова је након јутарње незгоде главног модела, успешно савладао резервни и остварио резултат за седмо место у укупном пласману.

Са новим моделом, прототипом за секцију најмлађих, Ђорђе је победио и у надметању троје јуниора у дисиплини "малих једрилица" F1H, а испред Алексадре Пешић и Ђонић Алексе из АК Трстеник. Незгодан ветар који су најавили и метеоролози је главни разлог што у овој дисциплини није било још младих такмичара, али зато сви са нестрпљењем чекају пролеће наредне године и прилику да пробају нове моделе израђене из комплета који су подељени јуниорским секцијама у оквиру развојног програма.

Међу четворицом F1B "гумењака" наше "мало чудо" и велики таленат јуниор Видак Веселиновић из АК Трстеник и поред велике жеље није имао снаге да се избори са јаким ветром па је борбу за главне трофеје препустио старијима који су сва троица постигли пун резултат у регуларном току. Медаље су се разрешиле у допунском лету "флај-офу" у коме је најуспешнији био Радоје Благојевић из АК Војка, а испред Бојана Гостојића из АК Зрењанин и Боже Грубића из АК Нова Пазова.

Још пре почетка оног правог такмичарског, вербални двобој двоице репрезентативаца у дисциплини F1C моторних модела "пењача" Бранка Бјелића из АК "Винг" и Живе Ковачког из АК Зрењанин на тему "чији модел боље пење" увесељавао је све пристуне, а упућени кажу да је пала и права опклада која се завршила победом Ковачког.

Слична атмосфера пријатељског "препуцавања" обележила је надметање у дисциплини F1G "малих гумењака" које је приређено у част најстаријег активног такмичара 84-годишњег Зорана Иванчевића из АК "Винг", Земун који је привлачио пажњу моделом израђеним по старој и већ заборављеној технологији, а свима дао пример љубави према овом спорту упорним одласцима на сваки старт. Друштво му је правио представник домаћег клуба Слободан "Бобан" Милић коме није било тешко да победи са савременим карбонским моделом, али у овом двобоју резултат је био најмање битан.

Такмичење је завршено традиционалном домаћинском вечером коју су приредили и сервирали пријатељи пилоти, моделари и породице чланова АК Трстеник, на коме су подељени и трофеји генералног пласмана Купа Србије. Пре званичне потврде навешћемо само победнике:

F1A: Мића Тица, АК "Винг", Земун и јуниор Ђорђе Грубић, АК Нова Пазова

F1B: Радоје Благојевић, АК Војка и јуниор Видак Веселиновић, АК Трстеник

F1C: Стеван Јановић АК Сомбор

F1H: Андреј Настасић, АК Сомбор, уједно и најбољи јуниор.

Мартин Грубић

АК „Нова Пазова“

fer play2014