fbInstagram

НОВЕ МОДЕЛАРСКЕ ЗВЕЗДЕ...

malisani KNP

Државно првенство у ваздухопловном моделарству у дворанској дисциплини F1N обележио је успех младих такмичара, нових звезда нашег моделарства. На овом првенству које је одржано је у недељу 25. марта у хали спортова у Новој Пазови учествовало је 27 такмичара из 6 клубова и то Трстеника, Сомбора, Суботице, Београда, Земуна и домаћина из Нове Пазове.

Март је ударна сезона школских такмичења у знању од којих су се нека поклопила са нашим првенством па је тако јуниорска конкуренција ове године била значајно мања,  нарочито у редовима клуба домаћина. Тиме је потврђено да су млади моделари по правилу вредни ђаци, а ни квалитет резултата нимало није заостајао за ранијим годинама и сви учесници и посматрачи су имали и шта да виде и чему да се диве.

У појединачној конкуренцији овога пута сви клубови су имали своје "адуте" и од првог турнуса кренула је жестока борба за титулу у којој су се од самог почетка летовима преко 40 секунди издвојили Ђеоргијевски Иван из АК "Фрањо Клуз", Земун победник "9. Коплас Про Куп"-а одржаног у истој хали месец дана раније и представник домаћина млади сениор Мирковић Дамјан, нови рекордер Србије у овој категорији хала. Конкуренти и публика су из изнова поздрављали сваки њихов лет, а тек постављен и признат државни рекорд је надмашен чак три пута.

Знатно млађи, али ипак знатно искуснији у овој дисциплини Дамјан, био је прецизинији у избачајима до самог плафона чиме је остварио за по пола секунде дуже летове од Ивана и тако први пут у каријери освојио наслов сениорског првака Србије у F1N. Бранилац титуле млади сениор Андрија Пешић из АК Трстеник је после слабијег старта успео да "подеси" и модел и руку за једнако сјајне летове око и преко 40 секунди али му је то овај пут било довољно "само" за треће место.

  1. 1. Мирковић Дамјан, АК Нова Пазова, 127.4 2. Ђеоргиевски Иван, АК "Фрањо Клуз", 125.9 3. Пешић Андрија, АК Трстеник, 119.8

У знатно смањеној конкуренцији јуниора очекивала се лака победа најстаријег и најспремнијег Николе Мацуре из ВМК Суботица, а онда се у другом турнусу десило највеће и најлепше изнађење овог првенства.

Веселиновић Видак из АК Трстеник "мало чудо" са великим срцем избацио је за његових девет година фантастичан лет од преко 30 секунди, који је у последњем турнусу поновио још два пута и тако постао најмлађи јуниорски првак Србије у ваздухопловном моделарству са укупним резултатом на коме би му и многи сениори позавидели.

ЈУНИОРИ:

  1. 1. Веселиновић Видак, АК Трстеник, 100.1 2. Мацура Никола, ВМК Суботица, 93.5 3. Волић Владимир, АК Сомбор, 87.7

У конкуренцији млађих јуниора далеко испод феноменалног Видака, Влаховић Васко из Суботице и најмлађи учесник првенства  седмогодишњи Ђеоргиевски Никола из Земуна водили су жестоку и неизвесну борбу за друго и треће место која судећи по коначној разлици у резултату није много заостајала за оном која се водила за сениорску титулу.

МЛАЂИ ЈУНИОРИ:

  1. 1. Веселиновић Видак, АК Трстеник, 100.1 2. Влаховић Васко, ВМК Суботица, 46.6 3. Ђеоргиевски Никола, АК "Фрањо Клуз", 44.9

 

У борби за екипну титулу ношена одличним резултатима Андије и Видака убедљиву победу однела је екипа АК Трстеник. Иако су у својим редовима имали Дамјана, домаћини из Нове Пазове су били знатно ослабљени у односу на раније године али су упорном борбом за што бољи укупни резултат успели да освоје друго место, испред традиционално одличних ветерана из АК Београд.

ЕКИПНИ ПЛАСМАН:

  1. 1. АК ТРСТЕНИК (Пешић, Радовић, Веселиновић) 324.7
  2. 2. АК НОВА ПАЗОВА (Мирковић, Грубић, Стојановић) 295.5
  3. 3. АК БЕОГРАД (Лаћимић, Лаћимић, Паравиња) 288.3

На такмичењу су учествовале и две јуниорке Дајана Стојановић и Викторија Грубић из АК Нова Пазова које су и посебно награђене у знак подршке учешћа девојчица, девојака и дама у ваздухопловном спорту.

КУП НОВЕ ПАЗОВЕ

Изузетно коректно и дисциплиновано понашање свих учесника Првенства Србије током свих формалности пријаве и контроле модела те строго поштовање сатнице, допринело је да се главно такмичење реализује брзо и ефикасно тако да је остало више него довољно времена за сада већ традиционалну поподневну забаву, ревијални "Куп Нове Пазове" у подкласи F1N-150 у којем су се такмичарима придружили и делегат првенства Светозар Гостојић и један гост из АК Осијек, млади сениор Игор Нишевић  који је дошао са намером да постави национални рекорд Хрватске баш у нашој хали у Новој Пазови као најоптималнијој у региону у висинској класи до 8 метара, што му је и успело у другом турнусу.

Ни овога пута нису изостале шале и гегови које редовно прате ово ревијално такмичење, па је тако делегат првенства Светозар "Тоза" Гостојић из Зрењанина наш велики мајстор ове дисциплине, више пута нагласио да "не жели да смета" Игору иначе победнику овог такмичења, који је "потегао толики пут" али да никако неће дозволити да га претекне његов вечити ривал Слободан "Бобан" Милић из АК Трстеник. Ове године то и није било претерано тежак задатак обзиром да је Слободан био презаузет тренирањем унука, феноменеалног Видака, па није ни приметио да су га претекли Андија Пешић из Трстеника и Стеван Јановић из АК Сомбор који је на крају освојио бронзу.

Видно расположени Видак је поновио преподневнии успех и освојио још једно двоструко злато, испред Стефана из Сомбора и најмлађег такмичара Николе из Земуна, док је бронза у конкуренцији млађих јуниора припала једној малој дами Викторији из Нове Пазове.

Мартин Грубић, АК „Нова Пазова“

Фото записе са такмичења сачинио је један од наших доајена моделарства - Слободан Мидић из Новог Сада, коме је управо на дан такмичења био и рођендан, па сви заједно честитамо аутору ових фотографија рођендан, уз жеље да још дуго слави у друштву својих колега моделара и на оваквим скуповима.

fer play2014