fbInstagram

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 110 ГОДИНА ОД ПРВОГ ЈАВНОГ ЛЕТА ИВАНА САРИЋА – АД „СУБОТИЦА“ 17.10.2020.

slika7

На Спортском аеродрому „Суботица“, Аероклуб „Иван Сарић“ је 17. новембра 2020. године, обележио 110 година од првог јавног лета великана наше авијатике, Ивана Сарића.
У складу са Програмом одржавања помен-манифестације поводом 110 година од првог јавног лета Ивана Сарића, када је храбри пилот, 16. новембра 1910. године пред 7.000 окупљених суботичана, нестрпљивих да виде шта ће им то приказати њихов суграђанин, по лошем времену са јаким ветром, прелетео цело коњско тркалиште на авиону сопствене конструкције и израде и потом безбедно слетео. А онда, опет полетео, направивши још један круг. Овај изузетан подвиг, чиме је Суботица, мали градић на југо-истоку аустроугарске царевине с почетка XX века, стала раме уз раме са малобројним земљама у свету које су дале великане оног (и овог) времена који су се храбро отиснули „небу под облаке“ и утрли пут развоја данашњег ваздухопловства.

Програм:
10:00-10:30 Свечани пријем
На лепо сређеном аеродрому „Суботица“ званице и госте су дочекивали домаћини, а са њима и председник Аероклуба „Иван Сарић“, Бранимир Вуковић. Девојке, чланице Аероклуба су на инпровизованом „деску“ за пријављивање, уписивале посетиоце и издавале им идентификационе картице. Бојан Бургер, члан падобранске секције, био је окружен новинарима, којима је давао интервјуе за писане и електронске медије. Поред описа дешавање која следе, говорио је и о плановима за даљи развој и унапређење рада аероклуба.

На свеже покошеној трави били су паркирани клубски авион Цесна-172 и још десетак
приватних авиона, чији су власници изабрали Спортски аеродром „Суботица“ за свој домицилни аеродром. Руководство Аероклуба има велике планове за свој аеродром. Између осталог: на рок од 90 дана, добијен је статус привременог граничног прелаза за међународни ваздушни саобраћај, тако да се на АД „Суботица“ тренутно обављају царинске и полицијске процедуре које су уобичајене приликом преласка државне границе. Заинтересовани страни и домаћи држављани не морају прво да слете на београдски аеродром, ради царинских и полицијских пријава, већ слећу директно на суботички аеродром, што им доноси многе предности, поједностављује и убрзава процедуру.

Али да се вратимо програму.
10:30-11:00 Презентација
Презентација (уз видео пројекцију) о Ивану Сарићу, настанку и историјату Аероклуба, о његовом раду и раду његове четири секције: падобранској, једриличарској, моторној и змајарској, говорио је члан падобранске и моторне секције, Немања Микач.

Председник Скупштине града Суботица, др. Балинт Пастор, поклонио је АК „Иван Сарић“
заставу са грбом Слободног града Суботица. Заставу је примио и захвалио се на поклону, председник аероклуба, Бранимир Вуковић.

11:00-11:30 Документарац и откривање спомен плоче

Након презентације, приказани су документарни филмови о животу и раду Ивана Сарића, о његовим подвизима како је пројектовао и израдио свој авион Сарић Но1 и како је извео свој чувени јавни лет пре равно 110 година. Госпођа Габрић, вајарка из Суботице, поклонила је Аероклубу спомен плочу са ликом Ивана Сарића, коју су, овом приликом, свечано открили др. Балинт Пастор и Момир Габрић, председник падобранске секције.

Након тога, окупљеним члановима клуба и гостима се обратио Жељко Вулетић, генерални секретар Ваздухопловног савеза Војводине. Он је поздравио све присутне и захвалио се Аероклубу „Иван Сарић“ и његовим члановима што негују традиције и што су организовали ову помен-манифестацију поводом обележавања 110 година од првог јавног лета Ивана Сарића, јер тиме, спортисти, ваздухопловци и поштоваоци Ивана Сарића и његовог дела, чувају од заборава сећање на Сарића и на његов подвиг. „Овом манифестацијом, као и изложбом фотографија која је јуће отворена у Новом Саду, желимо да се захвалимо за све оно што је Иван Сарић урадио за наше ваздухопловство, што нас је учинио поносним, што нас је уврстио међу најзначајније землје - нације, тога времена, које су „савладале 

ваздух“ и винуле се „небу под облаке“. Овим скромним гестом захвалности, чувамо успомену на Ивана Сарића, великана наше авијације, чије је име уписано златним словима у богатој историји наше авијатике“, завршио је своје кратко обраћање Вулетић.

11:30-12:00 Обилазак аеродрома
12:00-13:00 Аеромитинг

По завршетку овог, првог дела манифестације, уследио је предах, па су гости и чланови Аероклуба могли да се освеже и почасте укусним и лепо припремљеним сендвичима и соковима и да разгледају аеродром и летачка средства.
У подне, или нешто мало касније, по облачном и ветровитом времену (можда баш онаквом какво је и Сарић имао приликом свог првог лета) почео је најављени аеромитинг-приказ летења. Прво је са стајанке изрулала на писту група од четири спортско-пословних авиона који су се убрзо затим, уз помоћ чеоног ветра, дигли на 300-400 метара у висину. Неколико пута су надлетели аеродром у разним формацијама, док их је публика посматрала са земље, „смрзавајући“ се у близини писте. Затим је полетела високоспособна, такмичарска једрилица ДГ-300 са пилотом Габор Ференцом, борећи се са јаким ветром да одржи правац. Једрилицу је у аерозапрези вукла Цесна-172 којом је управљао искусни пилот и наставник летења, Горан Вуковић. На крају је други авион, Цесна-182 , понела четири падобранца, који су са променљивом срећом, слетели ближе или даље од циља. Ветар је, на махове, био врло јак, десетак метара у секунди, па се поигравао са падобранцима тако што их је „држао на месту“ или их је „одувао“ на пар стотина метара од циља.

 Један од падобранаца, наставник падобранства, Предраг Павловић је са собом носио велику заставу, дужине 5-6 метара са ликом Ивана Сарића, коју је развио у ваздуху и нешто касније слетео са њом.
Тако је успешно завршена ова лепа и значајна манифестација посвећена великану нашег ваздухопловства-обележавање 110 година од првих летова Ивана Сарића.

Текст: Жељко Вулетић, генерални секретар ВСВ
Фотогеафије: Станyо Тотх Гизелла, новинар, почасни члан АК “Иван Сарић”, Суботица

fer play2014