fbInstagram

ПАДОБРАНЦИ СРБИЈЕ НА ДВА СВЕТСКА ПРВЕНСТВА

Miroljub Jani ijevi  na cilju

35. ФАИ Светско првенство у класичним падобранским дисциплинама (скокови на циљ и фигуративни скокови) одржаће се на аеродрому Ерден у Монтани у Бугарској од 24. до 31. августа. Иако Бугарска има богату падобранску историју и иако се у Монтани сваке године организују падобранска такмичења, светско првенство као такмичење прве категорије није било на овом терену скоро 40 година.

Падобранска репрезентација Србије путује данас на ово велико међународно такмичење, у саставу Мирољуб Јанићијевић из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, Синиша Мићић и Дејан Цветковић, такође припадници ПЕВС „Небеске видре“, Игор Жмирић и Слободан Терзић из Падобранског клуба „Делта“ из Београда.

Репрезентативци Србије – Мирољуб Јанићијевић, Синиша Мићић, Дејан Цветковић, Игор Жмирић и Слободан Терзић одлазе на 35. ФАИ светско првенство у падобранству изузетно богати падобранским искуством. Наиме, ових пет падобранаца су забележили у досадашњој каријери укупно 19.372 падобранских скокова. Највећи део тих скокова су остварили као дугогодишњи учесници у систему спорта – на домаћим и међународним такмичењима, али  Мирољуб Јанићијевић, Синиша Мићић и Дејан Цветковић и професионално као припадници Војске Србије, Игор Жмирић као припадник специјалних јединица МУП-а, док је члан репрезентације Слободан Терзић искључиво остварио 3700 „спортских“ падобранских скокова, јер је професионално ради као техничар термоенергетике.

Светско првенство почиње регистрацијом такмичара 24. августа, а већ наредног дана креће такмичење за најбоље спортске падобранце света. Ко ће бити нови светски првак – појединачно у скоковима на циљ, у фигуративним скоковима, у генералном пласману (збир резултата скок на циљ и фигуре), као и која репрезентација ће бити шампион света у скоковима на циљ и у генералном пласману, знаће се након шест такмичарских дана, у четвртак 30. августа. За превоз падобранаца до висина са којих ће изводити скокове, биће ангажовани авиони АН-2, Пилатус портер и Цесна 175. Учешће на светском  првенству је потврдило 25 репрезентација, међу којима су актуелни светски прваци тимови Словеније, Русије и Кине.

Резултати такмичења се могу пратити путем линка:

http://ipc-wcresults.org.uk/Montana_2018/default.html.

И док се буде такмичило за што прецизније падобранске скокове у Бугарској, Србија ће имати представнике и на другом спортском аеродрому Простејов у Чешкој, где се одржава 2. ФАИ Светско првенство у падобранству у дисциплини „вингсуит летење“ од 26. августа до 2. септембра. На овом такмичењу, као и у све популарнијој дисциплини новије историје, такмичиће се Игор Јеремић и Зоран Миленковић из Аеро клуба „Наша крила“ Параћин, међу конкуренцијом од 69 такмичара из 23 светске репрезентације.

Резултати такмичења се могу пратити на овој страни:

http://worldchampionship.jump-tandem.cz/for-competitors/

Прво светско првенство у падобранству одржано је 1951. године на Бледу у Словенији, како је забележено од стране Међународне ваздухопловне федерације „захваљујући пионирским напорима Аеро клуба Југославије“.

Дисциплина у којој се тада такмичило била је скокови на циљ, која се као најстарија падобранска дисциплина, заједно са фигуративним скоковима, колоквијално назива „класика“. Како су тада скокови извођени са једноставним војним падобранима, којима је било теже остварити високу прецизност, пречник циља на који се слетало био је знатно већи. Са развојем падобрана, побољшањем опреме и вештине падобранаца, услови су „пооштрени“, те се данас скаче на центар електронског диска пречника 16 центиметара, а најбољи резултат тзв. „нула“ остварује се скоком на центар те кружнице, пречника 2 центиметра. Победник је такмичар који сакупи најмање бодова, прецизним скоковима на сам центар циља.

Фигуративни скокови представљају право умеће контролисања свог тела у слободном паду и извођење унапред прописаних фигура на висинама од преко 1000 метара. Скокови се снимају камером јаког објектива са земље, а судије касније оцењују перформансе изведених фигуративних скокова.

„Вингсуит летење“ је најновија падобранска дисциплина која подразумева лет човека са специфичном опремом – посебно креираним оделом са крилима. „Вингсуит“ лет се завршава отварањем падобрана, а до отварања падобрана у оквиру такмичења падобранац изводи одређене прописане перформансе или акробатско летење.

fer play2014