fbInstagram

ПАДОБРАНСКА КУЛА НА СТАРОМ САЈМИШТУ

20230918 0845151

Ваздухопловни савез Србије је поднео, односно освежио иницијативу коју је одавно покренула наша прва падобранка, моторни пилот и пилот једрилице у СФРЈ, Невенка Нена Личина, за обнављање падобранске куле на Старом сајмишту. Иницијатва је послата председнику државе, градоначелнику Београда и главном урбанисти Београда.


Наиме у склопу пројекта обнове Старог сајмишта наша иницијатива се огледа и обнови падобранске куле, односно израде спомен обележја које ће подсећати на ову необичну грађевину из 1938.године. Тада су стручњаци из завода ”Шкода” изградили ову падобранску кулу висине 74 метра, тада највишу у свету, која је имала 2 платформе, једну на висини од 40 метара, а другу на 60 метара, и још неколико платформи на мањим висинама.


Такође, жеља нам је да поставимо спомен плочу свим падобранцима Србије, на истом месту.
Многи падобранци су управо са те куле направили своје прве скокове, те сматрамо да оно што је наша ваздухопловна историја, треба да има своје обележје и захвалу онима који су у прошлим временима покретали за тадашње доба, изузетно модерене и у свету познате и признате пројекте.

fer play2014