fbInstagram

ПАРАГЛАЈДЕРИСТИ НА ЧЕНЕЈУ

viber image.jpg 3

Протеклог викенда на спортском аеродрому Ченеј код Новог Сада окупили су се пилоти параглајдера, како би се борили за најбоље у оквиру два такмичења - Европски куп и Државно првенство у прецизном слетању параглајдером. У зони аеродрома се одвијало читаво такмичење с обзиром да је стартовање остваривано путем ауто витла, а недалеко је био постављен циљ, где се мерила прецизност пилота.

Укупно 52 пилота из Србије као и  гостију из Словеније, Чешке, Румуније, Мађарске, Турске, Црне Горе и Бугарске,  окупило се најпре у петак на тренинг дану, како би  проверили опрему и осетили терен. Организатор такмичења  КВС „Кошава“ из Београда побринуо се  за  безбедност учесника и беспрекорну организацију, док се за угодан  боравак такмичара побринуо  домаћин Аеро клуб „Нови Сад“.

Следећег дана, у суботу је уприличено свечано отварање такмичења, након регистрације такмичара рано ујутру. Такмичење је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, у присуству председника АК „Нови Сад“ Драгана Самарџића и представника организатора Европског купа, Слободана Малетића. Они су поздравили  тамичаре и госте манифестације уз позив на фер такмичење и жељу за добрим метео условима, исказавши задовољство што се један догађај од значаја за домаћи и међународни параглајдинг одржава баш на аеродрому Ченеј.  Градоначелник је изјавио да очекује даљи развој параглајдинга и осталих грана спортског ваздухопловства на овом аеродрому и да неће изостати подршка града.  Уз ове поруке организатора и почасних гостију Европског купа и Државног првенства у прецизном слетању параглајдером, отворен је први такмичарски дан од укупно два планирана.

Како то уобичајено следује након формалности, убрзо су се  први такмичари нашли у ваздуху. Већ након сат времена, при крају прве серије ветар је појачао и испоставило се да је то крај првог такмичарског дана. Упорност организатора и такмичара није могла да се избори са прејаким ветром.

Другог такмичарског дана, директор такмичења, жири за безбедност и судијски тим су рано ујутру од пет часова мерили и бележили метео услове како би се евентуално створили услови за отварање другог такмичарског дана. И поред вишесатне истрајности и челичне воље свих  учесника манифестације, у 14 часова се одустало од отварања другог такмичарског дана и наставка такмичења. Тиме је такмичење завршено на начин да су победили непогодни временски услови, али свакако, поред резултата, није изостало добро дружење и сусрет пилота параглајдера, на овом изузетном терену спортског аеродрома Ченеј.

Уз шаљиве коментаре, да после претходног такмичења -  Светског купа у прецизном слетању на Кипру (који је прекинут због метео услова), можда буду имали „трећу срећу” на неком наредном такмичењу, домаћин је испратио госте и такмичаре.

У складу са Правилником о параглајдингу, а уз одлуку Комисије за параглајдинг и УО ВСС, Државно првенство у прецизном слетању ће се реализовати на првом следећем параглајдинг такмичењу из календара такмичења ВСС. Тиме ће нову шансу за борбу за најбољег у држави, пилоти параглајдера имати од 18. до 20. маја у Вршцу, где ће се одржати Предсветско првенство и Државно првенство Румуније, у организацији ВСС и СПК „Беркут“ Вршац.

fer play2014