fbInstagram

ПАРАГЛАЈДЕРИСТИ ОВОГ ВИКЕНДА НА ЗЛАТИБОРУ

Letenje na Zlatiboru

Предстојећег викенда пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прецизно слетање окупиће се на обронцима Златибора, где ће се одржати међународно такмичење „Златибор куп“, уједно и 3. коло Лиге Србије у параглајдингу.

Организатор Параглајдинг клуб „Цирус“ са Златибора угостиће око 30 такмичара, који ће полетати са неких од регистрованих полетишта на овој планини. Планирано је пет такмичарских серија уколико временске прилике дозволе, а ако не буде могуће, довољне су две такмичарске серије за валидност такмичења. Према програму, петак 31. август је тренажни дан и регистрација такмичара. У суботу 1. септембра ће од 9.30 часова започети такмичење па све до предвечерњих часова, до 17.30 часова. У недељу ће уследити наставак такмичења и проглашење победника је планирано за 16 часова.

Параглајдинг клуб „Цирус“ један је од најстаријих параглајдинг клубова у Србији, са традицијом од 1994. године. Мало је познато да Златибор има богату ваздухопловну историју. Наиме, у време Краљевине Југославије, до Другог светског рата, на Златибору је био наш највећи једриличарски центар, са једриличарском школом, домом, летелицама и преко три стотине једриличара. Детаљно о томе је писао господин Божидар Марјановић у књизи „Крила Златибора“, у којој је поред историјата једриличарства на Златибору, навео и откривање ове планине у блиској прошлости од стране параглајдериста или како су у књизи названи „парапланци“.

Иако је за спортисте из дисциплине прелет сезона већ завршена, за прецизно слетање сезона је у пуном замаху. Наиме, после овог 3. кола лиге Србије, одмах следећег викенда ће уследити 4. коло у Врњачкој Бањи, па затим репрезентативци одлазе на Европско првенство и на крају следи ревијално такмичење у Прокупљу. Свакако за „прецизаше“ неће мањкати такмичарских активности у септембру месецу.

fer play2014