fbInstagram

ПАРАГЛАЈДЕРИСТИ У СВЕТСКОМ КУПУ

39519306 1994137927275171 940495089321377792 o

Државни првак и победник Лиге Србије Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца и вицешампион Лиге Србије Срђан Кесић из Аеро клуба „Нови Сад“, учествују на четвртом колу најпрестижнијег индивидуалног параглајдинг такмичења у свету – Светски куп у дисциплини прелет.

Ово претпоследње коло светског купа одржава се у суседној Бугарској, у месту Сопоту, на обронцима Старе Планине од 19. до 25. августа. Јуче је био први такмичарски дан, а пред пилотима параглајдера су летачке активности све до суботе, када се такмичење завршава.

У оквиру овогодишњег распореда, најбољи пилоти параглајдера су у светском купу имали такмичења у Аустралији, Бразилу и Италији, сада је у току Бугарска, па следи Турска и на крају суперфинале које се одржава у Бразилу у марту месецу следеће године.

Прошле године, након суперфинала светског купа, за најбоље појединачно су проглашени Михаел Сигел из Швајцарске, Никола Донини и Јоаким Оберхаусер из Италије, а највише рангиране нације су били Француска, Италија и Швајцарска. Иначе, Француска има највише пилота учесника у светском купу.

Светски куп је био и на Копаонику и у Нишу

Поред ових пет кола светског купа, током ове године је планирано да се одржи и десет такмичења ранга предсветски куп, која су тест такмичења за добијање организације кола светског купа наредне године. У Србији ове године није било светског купа, али зато је ВСС прошле године био домаћин и организатор другог кола овог такмичења у Нишу, а 2013. године четврто коло светског купа је одржано на Копаонику, када је било и такмичење предсветског купа у Нишу. Претходне 2012. године у Србији су одржана два предсветска купа – у Књажевцу и на Копаонику, а 2011. и 2010. је такође Копаоник био локација предсветских купова. Ниш је у 2009. години био домаћин предсветског купа, а 2005. године кола светског купа.

Видео снимак првог такмичарског дана на Светском купу у Бугарској, можете погледати овде.

fer play2014