fbInstagram

ПИЛОТИ НА ТУПИЖНИЦУ, МОДЕЛАРИ У МАЂАРСКУ

Tupiznica 2

Овог викенда, ваздухопловни моделари одлазе на Светско првенство у Мађарску, док се на Тупижници организује треће коло Лиге Србије у прелету параглајдером.

                 Осмочлана репрезентација Србије у ваздухопловном моделарству креће на Светско првенство слободнолетећих модела у класама Ф1АБЦ које се од 6. до 12. августа одржава у Мађарској.

                Нашу земљу представљаће Радоје Благојевић, Славко Савић и Андрија Пешић у класи Ф1А (такозване једрилице). Иначе, Славко Савић је на прошлом Светском првенству у овој класи био 14. међу 76 такмичара.

                У класи Ф1Б (модел на погон гумом) боје Србије бране Радоје Благојевић, Светозар Гостојић и Бојан Гостојић, који је прошле недеље за Србију освојио јуниорско европско злато. Како је од пре неки дан постао сениорски такмичар, од Бојана се у овој класи очекује добар резултат. Да подсетимо, последње велико међународно такмичење у овим дисциплинама одржано је у Србији прошле године. На том Европском првенству, Бојан Гостојић је остварио 10 позицију међу 80 такмичара у овој класи,  а у укупном пласману у све три класе, екипа Србије је била седма међу 30 земаља. У класи Ф1Б је Србија имала запажену шесту позицију међу 29 земаља и на прошлом Светском првенству.

                У класи Ф1Ц (модели са клипним мотором) нашу земљу представљају Жива Ковачки, Бранко Бијелић и Драган Лакић.

                Док моделари буду на путу за светско надметање, у Србији ће се овог викенда одржати још једно такмичење у прелету параглајдером. Треће коло Лиге Србије, "Тупижница опен" у организацији параглајдинг клуба "Бабин зуб " из Књажевца, окупиће у суботу и недељу око 25 домаћих пилота из осам клубова. Полетаће се са старта на Тупижници који је на око 1000 м надморске висине и летеће се према Зајечару, Књажевцу и Сокобањи.

 

fer play2014