fbInstagram

ПОБЕДНИЦИ ДРЖАВНОГ ПРВЕНСТВА У ПАДОБРАНСТВУ

42794265 10214759579517115 4849072112167550976 n

Игор Жмирић из Падобранског клуба „Делта“ из Београда са најпрецизнијим резултатима из седам скокова, освојио је прво место на 64. Отвореном падобранском првенству Србије у дисциплини скокови на циљ и тиме понео титулу државног првака у 2018. години. Друго место  је освојио Мирољуб Јанићијевић из падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, а треће место Радослав Кораћ, из такође ПК „Делта“ из Београда.

Њих тројица су ова признања заслужили у јакој конкуренцији од укупно 31 такмичара из пет клубова из Србије, а за прву позицију Игора Жмирића су била пресудна постигнута три најпрецизнија резултата (тзв.нуле). Поред његове три нуле, било је на такмичењу још десет најбољих „погодака“ од укупно изведених 217 скокова у националној конкуренцији. Екипно најуспешнији су били чланови Падобранског клуба „Делта“ из Београда – Игор Жмирић, Радослав Кораћ, Слободан Терзић, Зоран Станојевић и Слободан Марковић. Друго место је освојила екипа ПЕВС „Небеске видре“ – Мирољуб Јанићијевић, Синиша Мићић, Милан Светозаревић, Дејан Цветковић и Иван Митић, са 20 бодова разлике. Иза њих, на трећем месту нашла се екипа Аеро клуба „Наша крила“ Параћин са подмлађеним саставом – Драган Обрадовић, Светлана Симић, Стефан Живковић, Никола Цветковић и Небојша Симић.

Такмичило се и у отвореној конкуренцији са гостујућом екипом Бања Луке и такмичарком Ином Гител, представницом Бугарске. Од укупно 37 такмичара поредак прва три пласирана је идентичан поретку у националној конкуренцији – Игор Жмирић, Мирољуб Јанићијевић и Радослав Кораћ. Екипно на подијуму су се нашли првопласирани ПК „Делта“ Београд, другопласирана једна од екипа ПЕВС „Небеске видре“ и трећепласирана друга екипа ПЕВС „Небеске видре“.

Такмичење је одржано у организацији Ваздухопловног савеза Србије на спортском аеродрому Лисичији Јарак у Београду од 28. до 30. септембра, уз велику подршку Министарства одбране Републике Србије, које је омогућило ангажовање војног авиона АН-2 са петочланом посадом, за извођење падобранских скокова. У три дана такмичења изведено је редовних 259 скокова плус додатни поновљени и сондажни скокови. Све то под будним оком судијског тима на челу са Ненадом Стојиљковићем као главним судијом, Милошем Јанковићем, Ненадом Бркићем и Јовом Стејићем. Да се све одвија по спортским правилима водио је рачуна делегат такмичења Љубиша Наумовић, један од наших најискуснијих падобранаца, који је ове године улогу такмичара заменио улогом службеног лица такмичења. Жири такмичења чинили су Ненад Кузмановић, Раде Веселиновић и Миодраг Кастратовић. Вође организације и такмичења били су Никола Боровац, председник организационог одбора и Горан Пановић, директор такмичења, заједно са домаћинима на аеродрому Љиљом и руководиоцем летења Зораном Димићем.

Да је на овом 64. Отвореном падобранском првенству Србије победило искуство и знање, говори чињеница да прва три пласирана такмичара укупно имају у својој каријери преко десет хиљада скокова – укупно 13.650! У спортској и фер атмосфери такмичари су се изборили за најбоље у држави ове године, а у овој сезони предстоји им још једно такмичење из календара ВСС – „Делта куп“, које ће се одржати крајем овог месеца и затворити сезону овогодишњих падобранских такмичења.

Фото: Јована Малетић, Раде Веселиновић, Миодраг Кастратовић.

fer play2014