fbInstagram

ПОБЕДНИЦИ ЛИГЕ СРБИЈЕ У ПАРАГЛАЈДИНГУ У ДИСЦИПЛИНИ ПРЕЛЕТ

IMG ekipno liga

Овогодишња сезона домаћих такмичења за пилоте параглајдера који се такмиче у дисциплини прелет успешно је завршена такмичењем „Рашка Опен“, које је одржано у протеклих пет дана. То је уједно било и четврто завршно коло Лиге Србије у параглајдингу, након такмичења у Књажевцу, Нишу и Вршцу.

Пилот који је учествовао на сваком колу лиге и својим летачким умећем сакупио убедљиво највише бодова, и тиме освојио прво место у генералном пласману лиге је Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца. Владимир је потврдио прошлогодишњу титулу, када је такође у 2017. години био најбољи у лигашком такмичењу пилота параглајдера. Друго место је освојио Срђан Кесић из Аеро клуба „Нови Сад“, а треће место Зоран Петровић из Параглајдинг клуба „Голија“ из Рашке.

Екипно су током године најуспешнији били пилоти из Параглајдинг клуба „Голија“ Рашка, који су постали победници лиге у конкуренцији тимова, испред другопласираног Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца и трећепласираног Клуба слободног летења и бициклизма „Арес“ из Београда.

У одвојеној спорт класи најуспешнији је Дејан Валек из Аеро клуба „Нови Сад“, друго место са неколико бодова заостатка освојио је Нинко Кљуковница из Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца, а треће место његов клупски колега Драгодин Миловановић.

И јуниори су имали своје наступе у лиги, а победничку позицију међу њима је заузео Павле Павловић из Параглајдинг клуба „Голија“ из Рашке. Сребрну медаљу је освојио Ђорђе Лазаревић из Параглајдинг клуба „Еол“ из Краљева и бронзану медаљу Богдан Белоица из такође краљевачког клуба. Иначе, Параглајдинг клуб „Еол“ и краљевачка школа летења су параглајдинг заједницу обогатили са чак четири јуниора, који су такмичарски активни, што је за овај спорт значајан број младих који ће наставити традицију.

У оквиру овогодишње лиге одржано је четири такмичења и укупно девет летачких дана и задатака. Учешће је узело 59 такмичара, од тога 35 у спорт класи, 6 јуниора и 18 клубова. Пилоти који се такмиче у дисциплини прелет имали су ове године успешне све врсте такмичења из календара ВСС – лига, државно првенство, једно ревијално и европско првенство као међународни наступ.

Остатак године ће за параглајдинг бити у знаку пилота који се такмиче у дисциплини прецизно слетање. Ту је сезона, могло би се рећи, у месецу септембру у пуном замаху, јер „прецизаше“ очекују два кола лиге, једно ревијално ракмичење и најважније европско првенство. Тиме ћемо у октобру месецу имати коначан пресек сезоне што се тиче ове параглајдинг дисциплине.

fer play2014