fbInstagram

СА ВРШАЧКЕ КУЛЕ ДО СВЕТСКОГ ТРОНА

70388687 10156927908839191 114215313683251200 o

ИНДОНЕЗИЈА НОВИ СВЕТСКИ ПРВАК У ПАРАГЛАЈДИНГУ У ПРЕЦИЗНОМ СЛЕТАЊУ 

Десет септембарских дана ове године (од недеље 8. до среде 18. септембра) посебно је била „гужва“ покрај Вршачке куле, а и у читавом Вршцу. Разлог томе је посета 130 пилота параглајдера, те се на простору града Вршца могло видети 28 различитих нација придошлих гостију. Организатор Ваздухопловни савез Србије угостио је најбоље светске параглајдинг пилоте, који се такмиче у дисциплини прецизно слетање на циљ и који су се на десетом по реду светском првенству борили за титулу светског првака у појединачној, женској и екипној категорији. Организацију такмичења је Србији и Ваздухопловном савезу Србије доделила Светска ваздухопловна федерација пре годину дана, а велику подршку свим припремним организационим пословима пружила Влада Републике Србије, надлежно Министарство омладине и спорта Републике Србије и Спортски савез Србије. Такође, неизоставна и не мање значајна подршка стигла је и од Града Вршца и свих градских служби, јер организација овако великог такмичења прве категорије, захтева удружен рад свих домаћих институција од значаја, са основним заједничким циљем – представити своју државу у најбољем могућем светлу и показати се као одличан домаћин.

Такмичење је како протокол налаже, свечано отворио председник жирија Светске ваздухопловне федерације Енди Ковли из Велике Британије у недељу 8. септембра, а претходило је представљање свих учесника у дефилеу вршачким улицама и на градском тргу. Даље, од понедељка 9. септембра на небу изнад Вршца прави дефиле светских пилота - из Кине, Индонезије, Словеније, Канаде, Тајланда, Колумбије… По четрдесет пилота је полетало са полетишта код Вршачке куле, и тако у серијама док не заокруже једну рунду свих 130 пилота. До крајњег резултата и скора на резултатској листи, потребно је да један пилот изведе 12 серија полетања и слетања. Циљ и тачка на коју пилоти треба да слете након полетања са 400 метара високог Вршачког брега је био формиран на параглајдинг слетишту покрај Сматса академије у Вршцу.

У укупно осам такмичарских дана реализовано је девет серија полетања и слетања свих такмичара. У екипном пласману победник је била Индонезија, која је заузела прво место након треће такмичарске серије и то задржала до самог краја. За другу и трећу позицију је било прилично неизвесно све време, али на крају репрезентација Кине је освојила вицешампионску титулу и Колумбија треће место. Домаћин репрезентација Србије је такмичење завршила на четвртом месту.

Појединачно најуспешнији је био Јонг Ву из Кине, испред другопласираног Ирван Винариа из Индонезије и трећепласираног Матјажа Слуге из Словеније. Међу дамама је најуспешнија била Сојунг Чо из Јужне Кореје, друго место је освојила њена сестра Енјонг Чо из Кореје такође и треће место Ђорђина Биргоз из Румуније. Појединачно најбоље пласиран домаћи такмичар је био Дејан Валек са освојеним осмим местом. Медаље најуспешнијима су уручили његова Екселенција господин Чандра Виђа Јуда, амбасадор Индонезије у Србији, господин Дарко Удовичић, помоћник Министра омладине и спорта Републике Србије и господин Мирко Кантар, начелник одељења за развој и унапређење система спорта.

На такмичењима у прецизном слетању параглајдером, вреднује се умеће такмичара који слећу на циљ са центром пречника два центиметра – најпрецизнији је и најуспешнији. Замислите колико вежбе и знања претходи извођењу таквог подухвата – слетети са висине од 400 метара на тачку пречника само два центиметра, а уз пут одолети свим ваздушним изазовима. Јер у овакав поход пилот креће сам са параглајдером који нема моторни погон нити било шта слично, само уз помоћ ваздушних струјања. При том, брзина ветра не сме бити већа од седам метара у секунди и на месту полетања и слетања, те је прави изазов одолети кошави, која је симбол Вршца. Али ти стално присутни ветрови су управо учинили Вршац ваздухопловним центром још од 50их година када је основан Савезни ваздухопловни центар, када је посебно било развијено ваздухопловно једриличарство, и када је 1972.године у Вршцу одржано 13.Светско првенство у ваздухопловном једриличарству. Данас је ту међународни аеродром Вршац и база СМАТСА ваздухопловне академије, као и локални параглајдинг клубови, и међународна параглајдинг такмичења, међу којима је и највеће ово светско првенство.

Поред 130 пилота такмичара, на светском првенству у Вршцу је била исто тако бројна подршка пилотима – њихови пратиоци, официјална лица, вође тимова, асистенти. Тако на пример са Тајланда је стигло 13 гостију, од којих је седам такмичара, из Кине, Колумбије и Чешке по 10 гостију. „У Србији сам први пут, као члан индонежанске репрезентације. Имали смо времена да обиђемо Вршац и утисци су одлични. Људи су врло љубазни, храна је одлична, организација такође, а летење – показали смо резултатима,“ каже поносно тридесетогодишњи Хенинг Парадигма из Индонезије.

Уз овај број такмичара и на такмичењима прве категорије, тим судија се састоји од главног судије, судије такмичења, четворо судија који оцењују слетање на циљ и троје резервних судија. Постоји особа задужена за бележење резултата, особа задужена за праћење резултата и особа задужена за праћење брзине ветра. Судије на овом догађају су прошли обуку коју је осмислио и коју непрекидно усавршава Светска параглајдинг комисија – ЦИВЛ. Поред судија, ту је и председник жирија Светске ваздухопловне федерације Енди Ковли, стјуард или делегат такмичења Јин Занг из Кине, који прати да се све одвија према прописаним правилима и бројни „домаћи“ организациони тим – директор такмичења, вођа полетишта, вођа слетишта, возачи, волонтери и многе друге значајне улоге у организацији. „Као представник Светске ваздухопловне федерације више пута сам долазио на међународна такмичења која је организовао Ваздухопловни савез Србије, и према досадашњем искуству, могу рећи да сам на ово светско првенство дошао потпуно растерећен јер знам да овај тим овде зна шта ради и да нема проблема. Тако је било и ове године, а ја сам имао лични задатак да заједно са организатором водим рачуна да се сви такмичари осећају пријатно и да бележе добро летење. Србија и Вршац су одлична места за параглајдинг и сваки пут радо обавим овај радни задатак,“ каже Енди Ковли из Светске ваздухопловне федерације.

На домаћем терену наступила је и репрезентација Србије, поред осталих 27 репрезентација. Наши репрезентативци носе екипну титулу вицешампиона света са претходног првенства из 2017. године. Боје Србије бранили су Горан Ђурковић и Драган Попов из Параглајдинг клуба „Беркут“ Вршац, Дејан Валек и Иван Павлов из АК „Нови Сад“, Слободан Малетић из КСВ „Кошава“ из Београда и једна дама Тамара Костић из вршачког клуба. Селектор и тим лидер је Војислав Ивановић из Београда. У последњих 10 година (од 2008. године) параглајдинг репрезентативци у дисциплини прецизно слетање су освојили укупно 27 медаља на светским и европским првенствима у појединачној, женској и екипној конкуренцији. Од тога представници Србије су седам пута били на највишој златној позицији, а сребрних медаља је освојено девет и једанаест бронзаних. Сви репрезентативци су категорисани као спортисти врхунског и међународног ранга, а њих четворо – Горан Ђурковић, Драган Попов, Дејан Валек и Иван Павлов су стипендисти Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Од кад је одржано прво ФАИ Светско првенство у прецизном слетању параглајдером у Великој Британији 2000. године, ова дисциплина непрекидно добија на популарности. Данас је у ФАИ бази података регистровано око 1.000 пилота из више од 50 земаља. У почетку су европске земље доминирале, али у међувремену Азија је сустигла европске земље са пилотима из Кине, Индонезије, са Тајланда и из Кореје, који остварују високе пласмане на светским такмичењима. Број такмичења у свету се значајно повећава и многе нове земље су заинтересоване и почињу да организују такмичења. На такмичењима се могу практиковати две методе за полетање – са узвишења или уз помоћ витла. Постоје три такмичарске категорије: појединачно, жене и тимови. Иако метеоролошки услови представљају критични фактор за такмичења у параглајдингу, ипак временске прилике су много битније за такмичења у прелету него за прецизно слетање параглајдингом. Облачно време или недостатак терми не представљају проблем, само јак ветар. Стандардни део опреме за такмичење у параглајдингу је електронска нула - циљ за слетање,  уређај осетљив на притисак који има пречник од 16 цм (слична опрема се користи у падобранским скоковима на циљ). Центар има  пречник од 2 цм и даје савршен резултат – нула. Уколико се такмичар не приземљи на електронску подлогу судије које оцењују слетање на циљ морају да обележе место слетања и да га ручно измере.

Комплетни резултати такмичења се налазе на сајту: https://pgaworlds.com/results/

Фотографије са такмичења можете прегледати на сајту ФАИ: https://www.flickr.com/photos/airsports_fai/albums/72157711028044731/page1

fer play2014