fbInstagram

БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА 2023.

347249914 691713662715289 25724668531081805 n

Од 16. до 21. маја спортски аеродром Лисичији Јарак код Београда био је место на коме се окупило око 150 ветерана и активних падобаранаца, у оквиру традиционалне манифестације„Балкански скок пријатељства“ у организацији Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ Београд и Ваздухопловног савеза Србије и уз подршку Министарства спорта, Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Поред учесника – некадашњих припадника 63. падобранске бригаде, са којима је и започето све још 1993.године, када је Балкански скок пријатељства први пут организован од стране грче Уније резервних падобранаца и 63. падобранске бригаде из Србије, ова манифестација данас окупља и припаднике других једница Војске Србије, падобранце из других држава, припаднике Министарства унутрашњих послова РС, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, спортске падобранце и све друге љубитеље ваздухопловства.

Укратко, Балкански скок пријатељства представља једно велико падобранско дружење, које обилује ваздухопловно – падобранским активностима. Нарочито падобранци ветерани ишчекују током године БСП, а активни падобранци се радују новим падобранским скоковима и такмичењу у скоку на циљ, које је део ове манифестације. Ове године на свечаном отварању виделе су се заставе Финске, Велике Британије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Србије. Временске прилике нису сваки дан погодовале извођењу падобранских скокова, али су ти дани коришћени за проверу знања, основну падобранску обуку, тренинг и увођење у скокове. Као главни помоћник падобранцима у шест дана био је хеликоптер Ми-8 и авион Цесна, из којих су падобранци изводили скокове.

У такмичарском делу изведено је шест серија скокова и појединачни победник “Балканског скока пријатељства 2023” у скоку на циљ је члан екипе ПК ветерана 63. падобранске бригаде “Архистратиг” Драган Бодрожић. Друго место освојила је Ина Гиттел из “Приједор тима” и треће место Драшко Лајић, такође из “Приједор тима”. Екипни победници су “Приједор тим”, друго место освојили су чланови ПК „Архистратиг“, а треће место падобранска екипа Војске Србије “Небеске Видре 1”.


Фото: Горан Милићевић

 

 

fer play2014