fbInstagram

ОСНИВАЊЕ ВАЗДУХОПЛОВНОГ САВЕЗА БАЛКАНА

На иницијативу Ваздухопловног савеза Србије у Београду је потписан Меморандум о разумевању ради оснивања Ваздухопловног савеза Балкана. Оснивачком састанку присуствовали су представници седам држава: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Турске, Грчке, Хрватске и Србије.

 На иницијативу Ваздухопловног савеза Србије у Београду је потписан Меморандум о разумевању ради оснивања Ваздухопловног савеза Балкана. Оснивачком састанку присуствовали су представници седам држава: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Турске, Грчке, Хрватске и Србије. Испред Србије, овај Меморандум потписали су председник и генерални секретар ВСС-а, Жељко Овука и Лабуд Булатовић, а подршку овом важном догађају су својим присуством дали и спортски директор Спортског савеза Србије, Драган Шешум и командант 204. Ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић. 

   Представници преосталих земаља који су били спречени да присуствују састанку послали су дописе у којима подржавају Меморандум и најављују да ће га потписати у наредном периоду, чиме ће број партнера новоформираног Савеза бити 12. Савезу се могу придружити и остале земље, а почетни партнери су поред горе наведених и ваздухопловни савези Румуније, Црне Горе, Македоније, Словеније и Кипра.
Основни циљ оснивања Ваздухопловног савеза Балкана је организација регионалних тамичења у свим ваздухопловним спортовима, а у оквиру календара Светске ваздухопловне федерације. „Наши такмичари ће имати више могућности да на Балканским првенствима освајају бодове који се збрајају на светским ранг листама али који су важни и за њихова домаћа рангирања приликом оцењивања од стране надлежних министарстава. Некада су Светска и Европска првенства на удаљеним дестинацијама и неки од Савеза из региона нису били у могућности да своје репрезентације пошаљу из финансијских разлога. Одржавањем такмичења у региону снизићемо трошкове за спортисте којима је то веома важно, али ћемо омогућити и спортистима који не испуњавају строге услове за учешће на категорији 1 такмичења да учествују на регионалним првенствима“, изјавио је Жељко Овука, генерални секретар ВСС-а поводом потписивања Меморандума.

        Потписници овог Меморандума надају се да ће се највећи ниво сарадње остварити у области ваздухопловног једриличарства, падобранства, моторног летења и балонарства у којима ће се и организовати прва регионална такмичења. Поред организације такмичења, значајна сарадња очекује се и у стручном погледу, као и у повезивању малих спортских аеродрома међу овим земљама.

fer play2014