fbInstagram

Падобранске дисциплине

 
 
 
 
 
  

Класичне дисциплине: скок на циљ ( accurasy) и фигуре (style).

Новије: кенопи – релатив (CRW), групни ликови у слободном паду (formation skydiving) и „артистичке дисциплине“  freefly, skysurf i freestylе.

Циљ (accuracy) 

Најстарија дисциплина. Данашње модерне куполе захтевају од такмичара веома велико умеће у управљању, а обезбеђују велику прецизност на приземљењу.Такмичари скачу са висине од 1000 метара и покушавају да се приземље у центар електронског диска. Нула је пречника 2 центиметра, а свако приземљење веће од 16 центиметара од центра диска је промашај, и не мери се. Победник је такмичар који скупи најмање бодова (центиметара удаљености од центра круга).

Фигуре (style) 

Фигуративни скокови се изводе са 2000 метара и представљају индивидуалан слободан пад у којем се такмичари оцењују од стране судија колико брзо и прецизно могу да изведу унапред задати комплет елемената. Серија елемената се састоји од левог заокрета од 360 степени, десног заокрета од 360 степени и салта уназад. Овај низ елемената је потребно извести два пута. Мери се време за које је задати комплет урађен, па се од тога одузимају казне за погрешно изведене елементе. Ова дисциплина захтева висок ниво знања и контроле тела у слободном паду, при брзинама од 200 до 250 км/час.

Canopy Relative Work (CRW) 

Четири, осам или више особа повезују своје отворене падобране заједно у форму која је унапред одређена. CRW се почео развијати са проналаском и брзим развојем четвртастих падобрана седамдесетих година. Ниједна купола до тада није пружала тако велику контролу куполе како по правцу, тако и брзине пропадања, омогућавајући тако повезивање купола. Падобранци морају бити сконцентрисани и дати све од себе како би безбедно извршили повезивање. Као и код других дисциплина, тако и у овој, врло је 

важно да падобранци буду врхунски обучени за ову врсту скокова и да поседују одговарајућу опрему.

Релатив скокови - Formation Skydiving 

Тим такмичара од 4, 8 или 16 особа у слободном паду изводи серију унапред одређених ликова, што више пута у задатом времену од 35 секунди. Осим тога, ФС се користи за прављење великих формација у слободном паду.
 Први светски шампионат у овој дисциплини одржан је 1975.године а сада је предложена за уврштавање у ред Олимпијских дисциплина.

Freestyle 

Такмичари изводе серију соло ваздушних маневара сличних гимнастици, који могу бити веома брзи и компликовани. Иако има много позиција и маневара у freestyle-у је све дозвољено. Што сте инвентивнији, то сте бољи. Ово је једна од нових падобранских дисциплина, па је у развоју и сваке године стиче све више присталица међу падобранцима.

FreeFlying 

Учесници показују своју индивидуалност у слободном паду и изводе серију радикалних маневара. Ова дисциплина је најтежа за учење. Скакачи су тим од двојице учесника падобранаца од којих је један камерман. Они за време слободног пада показују кореографију састављену од различитих секвенци. FreeFlying падобранци обично пропадају 50% већом брзином него обични падобранци (250-290 км/час), али понекад достижу врхунац брзине од преко 300 км/час, што чини freeflying најбржим немоторизованим спортом на свету.

Skysurf 

Skysurfing је највише изложен медијима и потребно је много падобранског искуства пре него што покушате да њиме овладате. Ово је дисциплина у развоју и прошло је мање од десет година од како је први skysurfer једрио небом. Од тада, када је почео као хоби, овај спорт се развио и данас је укључен у Светске екстремне игре (World Extreme Games). Skysurferi буквално сурфују небом. Кругови, ваљци, хеликоптерски спин, маневри горе-доле су само почетак слободне вожње небом.

B.A.S.E. 

BASE скакање подразумева скакање са фиксних објеката (зграде, антене, мостови или литице), и приземљење са падобраном. Бити падобрански експерт није довољно, морате имати велико искуство и праксу у паковању падобрана, контроли куполе, брзе рефлексе и контролисан положај тела пре него што покушате а да будете заиста безбедни. Почните са падобранством и тек онда покушајте BASE. Осим тога, постоји само неколико места где је BASE скакање легално, и већина тих локација је приватно власништво.

fer play2014