fbInstagram

ЗЛАТО ЗА ПАНОНСКЕ ЛЕТАЧЕ

S leva Dragan Popov Dejan Valek i Goran Djurkovic 

Дејан Валек из Новог Сада и Горан Ђурковић из Вршца, победници су међународног такмичења у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, које се протекле суботе (27.јун) одржало у Нишкој Бањи. Након веома напете борбе, после реализације пет такмичарских серија, њих двојица имали су идентичан број поена и тако обојица освојили златну медаљу. Трећепласирани пилот, био је Драган Попов из Вршца.

У екипној конкуренцији, најбоље пласирана екипа била је ПК „Беркут“ из Вршца. Другопласирани су били пилоти ПК „Грунф“, док су бронзане медаље отишле у Кањижу и њен ПК „Делта“.

Организатор другог кола лиге Србије у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, био је Ваздухопловни савез Србије, у сарадњи са локалним ПК „Грунф“ из Ниша и уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије. По оцени свих учесника, такмичење је организовано на изузетно високом нивоу, без и једног пропуста.

-          Оно што сам обећао пре почетка такмичења, то сам и испунио. Дошао сам и освојио злато које претходне године није хтело у моје руке. Сада су ствари дошле на своје место. Изуетно ми је драго што је пласман управо овакав, јер су сва три пилота са победничког постоља управо и репрезентативци Србије у овој дисциплини, што управо потврђује квалитет нашег националног тима. – изјавио је Горан Ђурковић, најбоље пласирани српски пилот на међународној ранг листи.

Због веома лоше временске прогнозе и метео услова, уместо два такмичарска дана, комплетно надметање се морало реализовати у току једног дана, што је такмичарима створило додатни притисак. Најава лоших временских услова, спречила је долазак већег броја такмичара из земље и иностранства, јер су терени у непосредног близини Ниша, познати као једни од најбољих у Србији, али и целом региону. Иако не тако добри услови за летење, у Нишу се окупило више од 20 пилота параглајдера који су укупно реализовали више од стотину полетања и слетања без и једне незгоде.

Првобитни план је био да се у Нишкој Бањи и Сићеву, одрже такмичења параглајдериста и у дисциплини прелет, која би окупила још већи број домаћих и страних пилота. Међутим, због изузенто лоших метереолошких услова, поготово за ову дисциплину, такмичење у овој дисциплини је одложено за август.

Репрезентација Србије у параглајдингу у дисциплини прелет, као и пилоти са њеног ширег списка, тренутно се налазе у Македонији, где у уторак почиње Државно првенство Мађарске и Предевропски шампионат. Наших 16 најбољих параглајдериста, покушаће да у прелетима изнад Крушева, Прилепа и Битола, остваре најбоље резултате и припреме се за предстојећа велика такмичења на овим теренима.

ускоро више фотографија                                                                                                                                                                 

fer play2014