fbInstagram

Дисциплине

За оне који се раније нису бавили параглајдингом можда је понекада тешко разумљива ваздухопловна терминологија. Зато доносимо мали преглед подела које могу да помогну и онима који тек размишљају да уђу у свет у којем се плови по небу.  Параглајдинг је дели у три главне дисциплине које имају своје под-дисциплине, а то су:


Прелет

Прелет предствља срж постојања самог параглајдинга. Као и једриличари и слободни змајари, параглајдеристи користе успоне ваздушне струје да остану у ваздуху више сати (чак и преко 10 сати без одмора) и прелете више десетина па чак и стотина километара. У овој дисиплини се такмичи највећи број људи и представља изазов, јер је сплет велике вештине, знања и храбрости, стеченим кроз године рада.

Под-дисиплине које се користе у прелету на такмичењима су:

- брзинска трка до циља, где такмичари стартују одједном са земље или из ваздуха, а циљ им је да обиђу одређену трасу обележену окретним тачкама. Први који заврши задатак – је победник. Овакав вид трке у много чему подсећа на трке Формуле 1.
- временско-брзинска трка до циља, где се бодује најкраће време прелета на одређеној рути. Сваки такмичар има индивидулано време и бори се против штоперице, као у скијању.

- прелет по оси, где се одреди линија (оса) по којој треба што тачније летети у одређеном правцу. Такмичар који најдаље одлети је победник.

- цик-цак, (цат’с црадле) је диспилина која се ретко употребљава. Преко више задатих окретних тачака пилот мора да се потруди на направи највећи могући прелет обишавши их у што већем броју. Највећа дистанца одређује победника. Ово се може назвати и шаховска игра, јер долази знање и вештина до изражаја, а не брзина.

- повратна трка, (оут анд ретурн) се употребљава најчешће при лошијим метео условима уз присуство средњег или јачег ветра у планинама, где се даље низ падину одреди окретна тачка, а затим лети назад. Први који одради задатак је победио.

Аркобатско летење

Акробатско летење представља највећи изазов у параглајдингу због своје, ако не опасности, онда због технички захтевног маневрисања при извођењу сложених акробатских маневара који се не могу урадити ни на једном другом ваздухоплову. Свака фигура има своју тежину и оцењује се од стране комисије. Најтеже и најопсаније фигуре носе највише поена, према којима се и одређује победник.

Постоје:

- соло акробатско летење по задатку

- соло акробатско летење слободним стилом

- синхроно летење слободним стилом.


Прецизно слетање

Прецизно слетање је преузето из класичног падобранства и у почетку је служило као забава, да би због великог рекламног потенцијала постала званична ФАИ дисциплина у којој наши такмичари заузимају висока места на светској ранг листи. Циљ је да се што прецизније и безбедније приземљите на мету пречника 2 цм. Резултати до полупречника од 15 цм мере се електронском направом, а већи, мерном траком (до полупречника од 10 м). При доскоку пилот треба да остане на ногама, евентуални пад се санкционише негативним бодовима (казненим центриметрима). Пилот са најмањим збиром бодова (казнених центиметара) постаје победник.

                                               

fer play2014