fbInstagram

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО „4 У 1“

Почетком августа у Македонији се одржава обједињено Државно првенство Србије, Словеније, Литваније и Македоније, а затим следи Европско првенство у прелету параглајдером.

KsV8ny0PH4pO

            Први пут ће се државна првенства Србије, Словеније, Литваније и Македоније у прелету параглајдером одржати у исто време и на истом месту. Од 1. до 6. августа ће око 90 пилота параглајдера из четири државе летети на задацима од око 50-80 км у Крушеву (Македонија). Идеју о одржавању обједињених првенстава је својевремено покренула Србија, која је најпре и одржала државни шампионат неколико бивших југословенских република.

            Овога пута на такмичењу ће учествовати око 25 литванских пилота, око 30 параглајдериста из Словеније, девет македонских учесника и скоро 40 пилота из Србије. Македонска ваздухопловна федерација која организује овај „4 у 1“ догађај, навела је да очекује јаку конкуренцију: „Све четири нације имају веома јаке и талентоване пилоте. Према светској ранг листи, можемо очекивати да ће се надметање одвијати између Јурија Видића, Душана Орожа, Приможа Суше, Јоже Молека, Владимира Бачанина (СРБ), Жељка Овуке (СРБ), Јована Северова, Александра Чачевског... да не заборавимо и нове звезде које долазе из Литваније“.

            Очекује се да по питању масовности учешћа са српске стране, ово буде једно од најбројнијих наших такмичења. Ваздухопловни савез Србије донео је одлуку да се ове године државно првенство одржи на овом одличном терену за летење, како би стимулисао такмичаре да се у што већем броју пријаве, а уједно омогућио и многим такмичарима да испробају терен за велика међународна такмичења која се одржавају у Крушеву.

            Управо после обједињеног државног првенства, следи Европско првенство у прелету паралајдером које ће окупити 150 пилота светске класе. Од 8. до 20. августа ће се, полећући са висине од око 1400 м пилоти из око 35 земаља такмичити за титулу најбољег у Европи. „На том шампионату, учествоваће око 40 српских пилота у званичној конкуренцији, док седам-осам њих иду или као сонде или као млади пилоти чије је учешће Ваздухпловни савез Србије одлучио да подржи како би искусили велика међународна такмичења“, каже Жељко Овука, генерални секретар ВСС-а и уједно репрезентативац у овој дисциплини.

            Обзиром да ће конкуренција бити јака јер лете пилоти који имају и више од 300 сати летења на годишњем нивоу, Овука каже да се нада да ће као тим имати добар резултат и бити у првих десет екипа. Подсећамо да је прошле године, на овом терену организовано Предевропско првенство на којем је Овука освојио прво место.

            Репрезентацију Србије ће на овом Европском првенству чинити Жељко Овука, Владимир Бачанин, Предраг Дудић, Милош Гагић, Милан Стевић и Зоран Петровић.

fer play2014