fbInstagram

ПОЧЕО СВЕТСКИ КУП У НИШУ

Darko Bulatovic gradonacelnik Nisa otvara takmicenje

            У присуству 130 најбољих пилота параглајдера из 30 земаља света и великог броја званица из града Ниша, Директората цивилног ваздухопловства и Војске Србије, званично је почео ваздухопловни спектакт који ће трајати седам дана.

          Светски куп у прелету параглајдером званично је синоћ отворио градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, у свечаном амбијенту Официрског дома у Нишу. Oтварању је поред 130 пилота који ће се наредних седам дана такмичити у Светском купу у прелету параглајдером, присуствовао и велики број званица из градске управе Ниша, општине Пантелеј, Директората цивилног ваздухопловства, Контроле летења, Војске Србије, Спортског савеза Ниша и других институција које су подржале такмичење...

           Ваздухопловни савез Србије успео је да доведе ово престижно такмичење у Србију и тако нашу земљу учини једном од пет дестинација на којој се у 2017. години организује светски куп, пoред Француске,Швајцарске, Бразила и Еквадора. Организација оваквих догађаја се од стране Светске федерације додељује само најискуснијим организаторима, што је Србија већ доказала кроз организацију предсветских купова, светског купа и европског првенства.

          Током овог такмичења, пилоти ће из правца Ниша летети према Пироту, Зајечару, Лесковцу, Врању и Димитровграду. У летелицама које немају моторе надметаће се у ваздушним тркама од 70-100 км које трају од два и по до четири сата.

          Сваки од пилота прати се сателитски из штаба такмичења и у сваком тренутку се зна његова тачна позиција. Ово се преноси преко сајта такмичења у реалном времену тако да трку прати око 50.000 гледалаца.

          И онима који не буду поред екрана биће подједнако занимљиво ако се нађу у региону у којем се одржава такмичење и погледају пут неба. Видети 130 пилота параглајдера у ваздуху је прелеп призор и треба заиста имати среће бити на месту на којем постоји прилика да се види овако нешто. Иначе, Ниш је један од најбољих центара у југо-источној Европи за ову врсту летења.

          Србију ће на овом такмичењу представљати шест пилота: Владимир Бачанин, Срђан Ристановић, Драган Мартиновић, Предраг Дудић, Срђан Кесић и Милан Стевић.

          Летови су планирани свакодневно, у зависности од временских прилика, највероватније у периоду између 12 и 19 часова, па грађани могу доћи на полетиште Вишеград изнад Ниша и уживати у такмичењу.  

 

fer play2014