fbInstagram

БАЧАНИН ВРАТИО ТИТУЛУ ДРЖАВНОГ ПРВАКА

IMG 2072 (Copy)

Ове године српски и пољски пилоти параглајдера одржали су заједно државно првенство на Копаонику. Победник у националној класи је Владимир Бачанин, најбољи у спорт класи је Миљан Петровић, а најбољи клуб је СКСЛБ "Арес". 

            Обједињено Државно првенство Србије и Пољске у прелету параглајдером окупило је на Копаонику 150 пилота током седам дана. Како је конкуренција била отворена, било је летача и из Кине, Аустралије и многих европских земаља.

            Максималан број дозвољених такмичара, одлични временски услови и изузетно јаки летачки задаци обележили су ово првенство. Копаоник је иначе једнан од најбољих терена за параглајдинг у овом делу Европе, због велике висине, конфигурације терена, одличних стартова за полетање и сјајних термалних струјања. Овог пута су пилоти успевали да лете на чак 3650 н надморске висине, што је много утицало и на побољшање квалитета такмичења.

            Најбољи српски пилот на овом такмичењу је Владимир Бачанин из параглајдинг клуба "АИР 037". Он је овог пута успео да поврати титулу државног првака из 2014. године која му је прошле године исклизнула из руку због одличног летења Жељка Овуке из Спортског клуба слободног летања и бициклизма "Арес", који је ове године трећепласирани на државном првенству. На другој позицији у држави је Срђан Ристановић из спортског клуба "Даст девил".

            "Дуго и са нестрпљењем сам чекао ово такмичење, јер је конкуренција од 150 такмичара била јака, борба за пласман загарантована и желео сам да вратим титулу државног првака. Услови за летење су били одлични, као и организација такмичења. Последњи дан је био можда најбољи дан за летење у историји српског параглајдинга, од када се организују такмичења у Србији. Трка је била дугачака 95 км, а ја сам успео да пређем гол линију други, што ме је довело до првог места на нашем државном првенству и четвртог у генералном пласману", сумира утиске Бачанин.

            У спорт класи најбољи је био Миљан Петровић из параглајдинг клуба "Грунф", а за њим су се пласирали Драгомир Милићевић из спортског параглајдинг клуба "Беркут" и Небојша Росић из СКСЛБ "Арес".

            Најбоља екипа у држави у 2017. години је састављена од пилота из СКСЛБ "Арес", а за њима следе аероклуб "Кумулус" и параглајдинг клуб "Голија". 

            У укупном пласману, најбољи резултат на овом такмичењу остварили су Михал Гиерлах (Пољска), Богдан Биалка (Ирска) и Павел Фарон (Пољска). Наши најбоље пласирани пилоти су Бачанин (4), Ристановић (10), Овука (11).

            Такмичење је обележила и одлична организација параглајдинг клуба "Голија" из Рашке, уз помоћ волонтера из Канцеларије за младе.

fer play2014