fbInstagram

Спорт и историја

22145730391 66bc8c086a z

Ракетно моделарство је спортско-техничка дисциплина која пружа задовољство моделарима да сами направе свој спортски реквизит и са њим се такмиче (по спортским правилима ФАИ-ја и ВСС-а). У свету је ова дисциплина прихваћена 21. новембра 1962. године, када су усвојена прва правила за такмичење ракетних моделара.

Развој моделарства је потекао од саме жеље човека за летењем и достизањем висина. Развојем ракетне технике, астронаутике и првим човековим кораком у свемир и на Месец, подстакнута је жеља младих да у оквиру својих могућности израђују моделе ракета.

Прво полетање модела са ракетним мотором на нашим просторима је забележено 1928. године у Београду на Дунаву. Млади студент машинства, Златко Бисаил, конструисао је модел РМФ 1 и успешно га лансирао на обали Дунава прелетевши 300м са почетном брзином око 150 км/час. Другим моделом РМФ2 је задивио новинаре 15. 06. 1928. године и то су овековечили часописи по целој Европи и САД, да би 19. 07. 1928. године лансирао новим моделом ракете РМФ 3 и прве путнике – два бела миша.

Прво право ракетно моделарство почело је 1957. године у САД када су Хари Стајн, ракетни инжењер из Вајт Сендса у Њу Мексику и Орвил Карлајл, обућар из Небраске конструисали и лансирали први ракетни модел. Исте године је одржано и прво јавно такмичење у САД и формирано је Национално удружење ракетних моделара САД. Исте године је почело и ракетно моделарство у СССР, а наредне и у Југославији. 1958. године је почела и прва серијска производња моделарских ракетних мотора по одређеним правилима и прописима и производња комплета што је омогућило ширу употребу модела ракета из комплета и сигурно лансирање.

Захваљујући овим правилима и прописима и проширивањем ракетног моделарства у Европу 60-тих година, Светска ваздухопловна федерација (ФАИ), 1962. године прихвата ову грану спорта као још једну грану ваздухопловства и својим правилницима своди мере сигурности на максимум, тако да данас нема повреда при бављењу ракетним моделарством.

Прво међународно такмичење између Пољске и Чехословачке одржано је априла 1964. године, а прво званично ФАИ такмичење „Дубацки мај“ је уз учешће 6 земаља одржано крајем маја 1966. године у Дубници над Вахом у данашњој Словачкој. Прво званично Светско првенство у ракетном моделарству за сениоре у три дисциплине одржано је 1972. године у Вршцу (Југославија).

fer play2014