fbInstagram

РАНЧЕВАЧКЕ ВАЗДУХОПЛОВНО МОДЕЛАРСКЕ БИТКЕ

IMG 20150913 094148

У Ранчеву је 13. септембра одржано Државно орвенство Србије за ваздухоплоне моделаре са слободнолетећим моделима у класама Ф1АБЦ,. Метереолошки услови су ишли на руку организаторима, па се седам серија у све три класе без проблема реализовало. Организатор овог такмичења био је АК „Сомбор“.

Најбољи моделар у класи Ф1А био је Радоје Благојевић из АК „Војка“. Лошу процену или спортску срећу, на самом почетку такмичења имали су Славко Савић из АК „Нова Пазова“ и Ненад Баточанин  из АК „Винг“, који само у првој серији нису остварили максимални резултат. Током наредних шест серија, чекали су грешку водећег Благојевића, али им он није пружио то задовољство, па су такмичење завршили на другом и трећем месту.

У класи Ф1Б није било неодумица око победника. Гостојићи су поново демонстрирали доминацију над осталим такмичарима, па су отац и син све до шесте серије водили љуту борбу. Остали такмичари су већ након друге серије отпали од трке за најсјајнија одличја. Да на младима свет остаје, али и да најбољи такмичари увек надмашују своје тренере, доказао је Гостојић јуниор који је у свих седам серија остварио максимум поена и освојио убедљиво прво место. Гостојић сениор је од шесте серије са поносом гледао у леђа своме сину Бојану, због неуспешног полетања у препоследњој серији и тако освојио сребрну медаљу што је њиховом АК „Зрењанин“ донело дуплу победу. Најбоље пласирани такмичар, а да се не презива Гостојић, био је Слободан Милић из АК „Трстеник“ који је освојио бронзану медаљу.

Једино се у класи Ф1Ц водила неизвесна борба за победника и то до флај офа. Модел Живе Ковачког из АК „Зрењанин“ успео је у флај офу да остане само три секунде дуже у ваздуху од модела искусног Бранка Бјелића из АК „Винг“ и тако однесе још једну златну медаљу у бивши Бечкерек. Бјелић је морао овога пута да се задовољи са сребрном медаљом. Иза двојице најбољих, са само једним резултатом мањим од максимума, био је Стеван Јановић из АК „Сомбор“ који је, на жалост, пред својом публиком освојио само бронзану медаљу.  

Дан раније на истом терену за ваздухопловне моделаре, као последња провера пред Државно првенство, одржан је 19. по реду Бачка куп. Међу конкуренцијом од укупно 20 такмичара, нашло се и неколико гостију из Мађарске, што је овом такмичењу дало међународно карактер.

Победник Бачка купа ове године, у класи Ф1А био је Мића Тица из АК „Винг“ као једини који је у свих седам серија остварио максималан број бодова. Иза њега са 40 секунди заостатка, такмичење је завршио Славко Савић из АК „Нова Пазова“ који је са овим наступом најавио одличну борбу и на државном првенству. Трећепласирани био је Тибор Стевандић из локалног АК „Сомбор“.

У класи Ф1Б, иако још увек јуниор по годинама али не и по резултатима, Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“ је освојио прво место после изузетно неизвесне борбе са сениором Слободаном Милићем из АК „Трстеник“. Они су своје вештине морали одмерити и у флај офу у којем се спортска срећа окренула на Бојанову страну и резултатом бољим за само три секунде, остварио нову победу у својој каријери. Бронзану медаљу освојио је Урош Зорић из АК „Нова Пазова“.

У класи Ф1Ц Драган Лакић освојио је златну медаљу, док су иза нега остали такмичари АК „Сомбор“ Ференц Бачи и Стеван Јановић, који су освојили друго и треће место.

У класи Ф1Х након надметања четири такмичара у два флај офа, победу је однео Балаш Селмеци из, док су друго и треће место освојили такмичари Тамаз Штеблак и Забоц Хорват.

Комплетни резултати: 

ДП Ф1АБЦ - Сомбор 2015
XIX Бачка куп 2015

fer play2014