fbInstagram

ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈБОЉЕ МОДЕЛАРЕ

IMG 2420

У недељу, 22. маја, у близини Крчедина одржава се државно првенство у ваздухопловном моделарству где ће сејуниори и сениори надметати магнетним једрилицама

            У организацији Ваздухопловног савеза Србије, и непосредној организацији аероклуба „Сомбор“, ове недеље биће одржано државно првенство у класи Ф1Е (магнетне једрлице). Такмичари ће се надметати у непосредној близини села Крчедин на Фручкој гори, а користиће јужну падину и југоисточни ветар који подиже моделе изнад падине.

            Ови модели припадају категорији слободнолетећих моделаУ предњем делу модела у кружном лежишту окреће се магнетни диск на чије тело је причвршћено вертикално кормило и има улогу да модел задржи правац нормалан на раван падине. Распон крила ове врсте једрилица износи и до 2,5 метра. Модел се стартује са падине  под углом од деведесет степени у односу на падину, а ветар мора да дува ка равни падине под што стрмијим углом. Успоно струјање, такозвано падинско струјање, диже модел увис изнад падине. Што је јачи ветар то падинско струјање ваздуха носи модел на већу висину и дуже лети. На крају лета модел одједри до подножја падине. Мерачи времена мере време лета и за сваку секунду лета моделар добија по један бод. Лет модела се мери до 3 минута у 5 рунди или турнуса. Победник је онај чији модел лети најдуже и добије највише бодова. Уколико након 5 рунди већи број такмичара оствари максималних 900 секунди (број бодова се касније прерачунава по формули) иду у доигравање тј. fly off све дотле док се не добије победник.

 

 

fer play2014