fbInstagram

ФЕР ПЛЕЈ НА ДЕЛУ

На овогодишњем државном првенству за слободнолетеће моделе, Жива Ковачки, нови државни првак у класи Ф1Ц показао је прави спортски дух, стављајући колегијалност испред спортског резултата.

IMG 20161009 112146 Medium

            На терену на којем је у августу одржано Европско првенство, прошлог викенда су код Арадца изборени нови државни прваци у три дисциплине слободнолетећих модела. 

            У класи Ф1А (једрилице) најбољи је био Славко Савић (АК «Нова Пазова»), за њим је са малом разликом Радоје Благојевић (АК «Војка»). Како у овој класи није било довољно младих спортиста за јуниорску конкуренцију, Урош Зорић (АК «Н. Пазова») је као јуниор наступио у сениорској конкуренцији и успео да избори треће место. Најбољи клубови у овој класи су АК «Нова Пазова», АК «Винг» и АК «Трстеник». 

            У класи Ф1Б (модели са гуменим мотором) нови државни првак је Радоје Благојевић, док друго и треће место заузимају спортисти из зрењанинског аероклуба – Гостојић Светозар и Бојан. Овде изнова имамо јуниора, Бојана који се за трећу позицију изборио међу сениорским такмичарима. Најбољи клубови су из Зрењанина, Војке и Нове Пазове. 

            У класи Ф1Ц се десила изузетно занимљива ситуација на почетку доигравања, које траје 10 минута (такмичари који имају исти број поена, лете додатне летове). «Двојица такмичара су приступила стартовању мотора, али такмичар Лакић Драган не успева да покрене свој мотор на моделу. Након више покушаја, утврдио је да његов уређај не обезбеђује варницу свећици мотора и због тога није у могућности да стартује. Време неумитно истиче и приближава се крају. Супарник Ковачки Жива имао је могућност да стартује свој модел не осврћући се на муке свог супарника и да на тај начин обезбеди своју победу. Уместо тога великодушно је понудио Лакићу свој уређај за стартовање мотора па су обојица стартовали на самом крају званичног времена. Ово је по мом мишљењу израз правог и недвосмисленог демонстрирања фер плеја. Предлажем да комисија Ваздухопловног савеза Србије предложи Ковачки Живу за награду фер плеја», каже Андрија Шил, делегат ВСС-а на овом такмичењу. На крају, Жива Ковачки носи титулу државног првака у класи Ф1Ц, док су на другом и трећем месту моделари из АК «Винг» - Драган Лакић и Бранко Бијелић. «Винг» је и најбољи у клупском поретку, а за њим су АК «Сомбор» и АК «Зрењанин». 

fer play2014