fbInstagram

Државно првенство и Бачка куп

IMG 6228 (Medium)

У суботу, 3. јуна у организацији аероклуба "Сомбор" одржан је традиционални 21. Бачка куп у ваздухопловном моделарству у категорији слободнолетећих модела на ливади код Ранчева. Такмичење је пријављено у ФАИ у класи међународних такмичења као отворено међународно такмичење. Такмичење се одржало у класама Ф1А,Ф1Б,Ф1Ц и Ф1Х у јуниорској и сениорској конкзренцији, у пет рунди-турнуса која трају по сат времена.

На такмичењу су учествовали већ трећи пут и спортисти из Мађарске из четири клуба. Резултати су били изузетни захваљујући веома повољним метеоролошким условима. Термичких струјања је били на претек, пре подне је дувао северни, а поподне јужни ветар и појачао се што није погодовало такмичарима. Из тих разлога техничка екипа-логистичари су морали преместити стартне позиције на супротан крај ливаде.

Након пет турнуса-рунди у класи Ф1А (једрилице) три такмичара су постигли максималан број од по 900 бодова и то : Баточанин, Савић и Благојевић. У класи Ф1Б (модел са погоном на гуму) два такмичара су постигла максималан број бодова : Гостојићи отац и син. У класи Ф1Х три такмичара су постигли максималан број бодова : Кернер, Стаблак и Тотх. Главни судија одредио је време почетка доигравања у касним поподневним часовима, након престанка термичких успоних струјања у атмосфери. У тим много сложенијим и лошијим метео условима се по правилу и изводе летови у доигравању. У таквим условима и долази до изражаја искуство, знање и вештина врхунских такмичара. На крају такмичења најбољи су били у класи Ф1А : Баточанин Ненад (Wing, Београд) освојивши златну медаљу, сребро Савић Славко (АК Н. Пазова), а бронзану медаљу освојио је Благојевић Радоје (АК Војка). Од Сомбораца најбољи је био Јовичин Владимир освојивши шесту позицију, Миљуш Владимир девети и Ђорђевић Никола тринаести. У класи Ф1Б злато је освојио са предношћу од свега четири секунде дужег лета Гостојић Бојан (АК Зрењанин) испред свог оца Гостојић Светозара. У класи Ф1Ц победио је Ковачки Жива (АК Зрењанин), друго место освојио је Бјелић Бранко (Wing Београд), а на трећем месту је завршио Лакић Драган (Wing Београд). У класи Ф1Х сва три прва места освојили су мађарски такмичари: Кернер Мартин Бенедек, Сзтеблак Тамас и Тотх Мариа.               

У недељу на истом месту са истом сатницом у истој категорији и класама у јуниорској и сениорској конкуренцији у непосредној организацији истогклуба, а под покровитељством Ваздухопловног савеза Србије одржало се Државно првенство Србије. Из читаве државе окупило се  најбољих тридесетпет такмичара у четири класе: Ф1А, Ф1Б, Ф1Ц и Ф1Х. Већина такмичара су из аероклубова из Војводине. Након интонирање химне такмичење је отворио секретар Спортског савеза града Сомбора господин Ото Имре. Такмичење је званично посетио и председник Спортског савеза господин Максимовић Драган који се веома занимао о дисциплинама овог првенства, пажљиво је посматрао летове модела и обавио разговоре са такмичарима и организаторима овог најзначајнијег моделарског такмичења Ваздухопловног савеза Србије и Војводине у току године.

Метеоролошки услови за летове модела у све четири класе били су идеални. Термичких вертикалних сртујања је били на претек, то се могло и уочити са безброј кумулуса на небу на висини од око 1000-1500 м, ветар је константно дувао из јужних праваца од 2-4 м/с. Температура у средини дана је била прилично висока за ово доба године око 29-30° C, из тих разлога такмичење је било физички напорно за такмичаре, судије па и логистичаре. Због нешто јачег ветра од идеалног за ову врсту такмичења, такмичари су у току пет турнуса-рунди морали претрчати око 10-12 км.

                Након пет турнуса-рунди само у класи Ф1А (једрилице) три такмичара су постигли максималан број од по 900 бодова и то: Савић, Зорић и Тица који су ишли у доигравање. Већ у првом додатном старту победио је Савић Славко (АК Н. Пазова) и освојио је златну медаљу, пехар и титулу првака државе. Друго место и сребрну медаљу освојио је Зорић Урош (АК Н. Пазова) један од двојице јуниора који су се такмичили на овом првенству у узрасној категорији сениора. Бронзану медаљу је освојио Тица Мића (АК Wing Београд). У класи Ф1Б златну медаљу, пехар и титулу првака државе освојио је Ђорђевић Никола (АК Сомбор). Друго место и сребро понео је Гостојић Бојан (АК Зрењанин), бронзу Милић Слободан (АК Трстеник).

У класи Ф1Ц (модел са мотором СУС) победио је Бјелић Бранко (АК Wing Београд), друго место Лакић Драган, а треће Ковачки Жива (АК Зрењанин). У класи Ф1Х (мале једрилице) такмичило се само у јуниорској конкуренцији. Титулу првака државе, златну медаљу и пехар у појединачној конкуренцији понео је Настасић Стефан (АК Сомбор), друго место Мацура Никола (ВМК Суботица), трћче место Схел Тамаш (ВМК Суботица). У екипном пласману у класи Ф1А екипа аероклуба "Сомбор" у саставу Миљуш Владимир, Јовичин Владимир и Раић Дарко освојила је друго место иза екопе првака из Н. Пазове, а треће место освојила је екипа из Београда.

У свим ваздухопловно летачким спортовима јуниори се рачунају до навршене 23 године живота, једино у ваздухоповном и ракетном моделарству јуниори су до 18 године живота. Такмичари млађег узраста још су ређи на овим такмичењима. Девојке и жене су велика реткост. У циљу побољшања те ситуације, стимулације и подстрека том узрасту и полној једнакости, домаћин је припремио ревијалне медаље јуниорима у класи Ф1А Зорић Урошу и Грубић Ђорђу и јединим девојкама на овом такмичењу Хорват Кристини (АК Сомбор) и Грубић Викторији (АК Н. Пазова).

Логистика је одлично функционисала. Делегат Грубић Божо и главни судија  Шил Андрија обавили су добар посао без иједне жалбе или примедбе такмичара.

Андрија Шил   

fer play2014