fbInstagram

СРБИЈА ЧЛАН ОПШТЕ СПОРТСКЕ КОМИСИЈЕ ФАИ

20181026 115950

На 112. Генералној конференцији Светске ваздухопловне федерације (ФАИ), која се тренутно одржава у Луксору у Египту, Ваздухопловни савез Србије представља генерални секретар, Жељко Овука.

Ваздухопловни савез Србије као редован члан ФАИ упутио је раније кандидатуру за чланство у најважнијој комисији ФАИ – Општој спортској комисији (CASI), коју чине десет земаља чланица ФАИ од укупно 104 активних држава чланица. Након презентације свих кандидата, генерална скупштина ФАИ је гласала за Србију, која се нашла у друштву најјачих светских ваздухопловних сила: Француске, Немачке, Швајцарске, Велике Британије, Аустралије, Русије, Тајвана, Хонг Конга и Шпаније.

Општа спортска комисија (CASI) ће у наредном периоду одлучивати о тзв. „ONE FAI“ пројекту, који ће између осталог унифицирати издавање спортских дозвола у целом свету, што ће умногоме олакшати спортистима и савезима начин издавања дозвола, а што данас на нивоу ФАИ представља један од већих проблема.

У неким државама савези условљавају такмичаре високом ценом дозвола, или их уопште и не издају, или постоји неки други проблем. На неким такмичењима нема контроле дозвола, па наступају такмичари без њих, што касније ствара проблем приликом обраде резултата у централном регистру ФАИ.

„У оквиру ФАИ Опште спортске комисије нам предстоји доста рада како би нова правила, праћена комплетном техничком инфраструктуром, имплементирали и спровели у дело у наредне две године. Највећи изазов ће бити рад са савезима, проналажење оптималног решења када су у питању цене дозвола, као и улога ФАИ и савеза у целом пројекту,“ каже Жељко Овука, генерални секретар ВСС.

fer play2014