fbInstagram

СРБИЈА И НА „ВИНГСУИТ“ МАПИ ПАДБРАНСКОГ СВЕТА

40430474 10155757147307897 1041823817489448960 n

Овогодишње светско првенство у вингсуит летењу, одржано од 26. до 31. августа на спортском аеродрому Простејов у Чешкој, имало је међу 63 учесника из 23 светске репрезентације и два такмичара из Србије. Зоран Миленковић и Игор Јеремић из Аеро клуба „Наша крила“ Параћин, представљали су Србију током пет такмичарских дана и у оквиру по девет изведених скокова.

Њих двојица су наступили у дисциплини извођење, под којом се подразумева оцењивање три различита параметра перформанси – задатак време, удаљеност и брзина. У овој дисциплини светски првак је постао Еспен Фаднес из Норвешке (281,5 бодова). Друго место је освојио Крис Гилер из Америке (278,4 бодова), а треће место Дмитри Подориаши из Русије (278,3 бодова) са незнатном разликом у односу на другопласираног. Игор Јеремић је заузео 53. место, а Зоран Миленковић 63, али је раније завршио такмичење – после 6. скока и пропустио последња три, због здравствених проблема.

„Конкуренција је била веома јака, а резултати веома приближни. Грешке су правили и најбољи летачи, јер су задаци били прилично захтевни. Ово такмичење је за нас било изузетно добро искуство, јер смо видели како вингсуит летење изгледа на великим међународним такмичењима, па знамо шта нас очекује на следећим и можемо се знатно боље припремити,“ каже Зоран Миленковић.

Сличне утиске пренео нам је и Игор Јеремић. „Наш пласман није у врху листе, како бисмо ми желели, али биће прилике следећи пут. Много смо научили из овог такмичења, и да смо са тим знањем дошли, сигурно бисмо било 10-15 места више.“

 Друга дисциплина на овом такмичењу су биле акробације, где су наступили два тима Русије, Америка, Финска и Велика Британија. Најуспешнији је био први тим Русије, друга је репрезентација Америке и трећи је други тим Русије.

Ово такмичење је тек друго по реду светско првенство у дисциплини „вингсуит“ летење, која се, и сама као најновија падобранска дисциплина, бори за своје место под такмичарским небом и осваја нове такмичаре. С обзиром да је ово прво учешће представника Србије на ФАИ такмичењу прве категорије у „вингсуит“ летењу, за Игора, Зорана и друге њихове колеге време тек долази – време у коме ће усвајати нова знања и искуствено их примењимати на будућим такмичењима.

fer play2014