fbInstagram

СРБИЈА ВИЦЕШАМПИОН СВЕТА

Reprezentacija Srbije   vicesampioni sveta (Medium)

Са управо завршеног Светског првенства у прецизном слетању параглајдером, наши репрзентативци вратили су се са освојеним сребром, а за по једну позицију измакле су им медаље и у појединачној и женској конкуренцији.

          Пилоти српске репрезентације у саставу Слободан Малетић, Горан Ђурковић, Дејан Валек, Иван Павлов, Драган Попов, Тамара Костић, Милица Маринковић и тим лидер Војислав Ивановић, освојила је друго место на Светском првенству у прецизном слетању параглајдером. Они су се за вицешампионску титулу изборили на најмасовнијем такмичењу у овој дисциплини икада одржаном, међу 28 земаља и 147 такмичара.

          Конкуренција је на такмичењу била изузетно јака - до те мере да су на крају такмичења (после девет летачких серија) Чешка и Индонија имале исти број бодова, те су морале да лете додатне летове. Једина репрезентација боља од Србије била је Кина, док се иза ње пласирала Чешка. Репрзентација Србије актуелни је Европски првак у прецизном слетању парараглајдером.

          " До последњег тренутка смо и ми имали шансу да будемо први, али конкуренција је била изузетно јака, нарочито кинеска репрезентација. Тим је одлично функционисао и важно је да смо сада осетили да постоји реална могућност да на следећем такмичењу освојимо и златну светску медаљу, што је још једини трофеј који нам недостаје у колекцији", каже Војислав Ивановић, вођа репрезентције. Иначе, прецизно слетање параглајдером, спорт у којем пилот има задатак да слети на циљ пречника свега два центиметра, увршен је међу Азијске игре и препоставља се да ће ускоро постати и олимпијски спорт.

          У појединачном пласману, наши су такмичари такође били изузетно добри, али су за само неколико центиметара остали без медаље. Наш најбоље пласиран такмичар је Горан Ђурковић (4. место), а за њим следе Дејан Валек (8), Иван Павлов (14), Слободан Малетић (15), Драган Попов (43). На такмичењу су учествовала и 32 женска пилота и наше даме су се пласирале такође на завидне позиције. Милица Маринковић завршила је такмичење на четвртом месту, а Тамара Костић на 12.

          "Конкуренција је заиста била на светском нивоу а место на коме се одвијало је посебно и одликују га мирни услови за слетањe што и јесте била велика потешкоћа. Сви резултати били су "ситни" (у овој дициплини победник има најмање бодова). Борба између тимова је трајала буквално од почетка до краја. Морали смо бити концентрисани у сваком лету јер је сваки центиметар био од великог значаја", каже Горан Ђурковић. 

          Свечаном проглашењу најбољих на овом такмичењу у Влори присуствовали су премијер Албаније, Еди Рама и министри енергетике и културе, као и Фритц Бринг, председник Светске ваздухопловне федерације (ФАИ). Такмичењу су присуствовали и председник Бироа за параглајдинг и хенгглајдинг ФАИ-а, као и три потпредседника светске организације, међу којима и генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије, Жељко Овука.

 

fer play2014