fbInstagram

СРПСКИ ВАЗДУХОПЛОВНИ МОДЕЛАРИ ПРВАЦИ ЕВРОПЕ

Srpski tim na terenu

Репрезентација Србије у ваздухопловном моделарству у саставу Радоје Благојевић из Аеро клуба „Војка“, Светозар и Бојан Гостојић из Аеро клуба „Зрењанин“ постала је синоћ европски шампион екипно на Европском првенству које се одржава у Мађарској од 23. до 30. јула. Њих тројица, након што су прошле године освојили светски трон, показали су да су неприкосновени у категорији слободно летећих модела Ф1Б (модели на погон гумом) и сада извојевали победу од укупно 26 европских репрезентација. Такође, у појединачном пласману изузетан успех и вицешампионска позиција за Светозара Гостојића из Аеро клуба „Зрењанин“ од укупно 75 такмичара, након седам регуларних турнуса и два додатна.

Неповољне временске прилике и мало јачи ветар нису омели наше такмичаре да буду најбољи што могу и да постигну исто такав резултат. Иначе, јачи ветар је отежавајућа околност јер модели ношени њиме знају да оду километрима далеко, а треба их наћи и вратити за наредни турнус. У том случају од изузетног значаја је и подршка екипи, а њу су јуче чинили репрезентативци Србије у друге две категорије – Славко Савић из Аеро клуба „Нова Пазова“ и Андрија Пешић из АК „Трстеник“, који данас заједно са Радојем Благојевићем наступају у категорији Ф1А (једрилице) и Бранко Бијелић из Аеро клуба „Винг“ из Београда, Жива Ковачки из Аеро клуба „Зрењанин“ и Стеван Јановић из Аеро клуба „Сомбор“, који наступају сутра у категорији Ф1Ц (пењачи).

Репрезентативци Србије су иза себе оставили на другој позицији Летонију и на трећој позицији Пољску, док је појединачно најбољи био Алберт Булатов из Русије испред Светозара Гостојића на другом месту и Павела Ломова на трећем месту, такође из Русије и претходног јуниорског европског првака.  Појединачно Радоје Благојевић је освојио високу 12. позицију и био у групи од 20 такмичара који су ушли у флај оф (додатне летове након седам регуларних са максималним резултатима), а Бојан Гостојић је појединачно освојио 21. место иако је у седам турнуса имао само један резултат за седам секунди мањи од максималног. Њихови појединачни резултати и позиције су показатељ колико је конкуренција јака у овој категорији и колико је тешко издвојити се као најбољи, јер лет од само неколико секунди мање избацује такмичара из даље игре. Екипно су показали да су тим који се не враћа ни са светског ни са европског првенства без злата.

Слободнолетећи модели су најмасовнија групација у ваздухопловном моделарству. Они лете слободно на великим површинама, без икаквог утицаја са стране, а на такмичењима се мери време лета у 7 стартова.

Ф1Б модели на погон гумом - гумењаци;

Намотана гумена трака тежине 30 грама окреће елису и подиже је на висину од 50 до 80 метара и затим наставља слободан лет.

Више фотографија од аутора Роберта Арендаша можете погледати и преузети на овој страни: www.flickr.com/photos/128891240@N05/albums/72157696279232252/with/41830210040/

fer play2014