fbInstagram

СРПСКО ПАДОБРАНСТВО КАО ДЕО СВЕТСКОГ ПАДОБРАНСТВА

40247066 2627683387456176 6229683040159793152 n

Спортски падобранци, чланови репрезентације, протеклих недељу дана предано су представљали Србију на највећим овогодишњим такмичењима Међународне ваздухопловне федерације. Петочлана репрезентација Србије (Игор Жмирић и Слободан Терзић из Падобранског клуба „Делта“ из Београда, Синиша Мићић, Дејан Цветковић и Мирољуб Јанићијевић из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“) наступила је на 35. ФАИ Светском првенству у класичним дисциплинама од 25. до 30. августа у Бугарској, док су двојица репрезентативаца (Игор Јеремић и Зоран Миленковић из АК „Наша крила“ Параћин) учествовали на 2. ФАИ Светском првенству у вингсуит летењу од 26. до 31. августа у Чешкој.

На терену у Бугарској на СП у класичним дисциплинама, репрезентативци Србије су се такмичили у дисциплини скокови на циљ, међу 173 такмичара из 29 светских репрезентација. Екипно у скоковима на циљ српски падобранци су заузели 16. место, након изведених по осам скокова сваког од пет чланова репрезентације. Најбољи појединац из репрезентације је био Слободан Терзић из ПК „Делта“ из Београда, који се пласирао у полуфинале и освојио 43. место са резултатом од 22 цм из 8 регуларних и једног полуфиналног скока.

„Нијансе и спортска срећа су одлучивале о коначном пласману. Свака репрезентација је имала неколико „0“ (најбољих резултата), али и исто тако лоших резултата од 16 цм и скокова ван циља. Такмичење је било у захтевним временским условима – термика, а на моменте јак ветар и киша. Поједини такмичари наше екипе до петог скока били су међу првих десет, али касније током такмичења од шестог скока па надаље, у веома сложеним метео условима, због “крупнијег резултата“ догађале су се промене у појединачном пласманима по 100 места у поретку,“ описује такмичарску атмосферу репрезентативац и вођа екипе Мирољуб Јанићијевић.

Прво место у дисциплини скокови на циљ освојила је репрезентација Чешке, а друго и треће место Русија и Италија. Екипно у генералном пласману (збир дисциплина скокови на циљ и фигуре), најбољи на свету су чешки падобранци, испред руских и кинеских. Појединачно најбољи је Јири Гецнук из Чешке, друго место је освојио Димитри Максимов из Русије са бодом заостатка и треће место су поделили Томас Џенерот из Француске и Олдрих Сорф из Чешке.

„За нашу репрезентацију и наше такмичаре, учешћем на овом такмичењу постигнут је екипни пласмански максимум, јер екипе попут Швајцарске и Немачке, које су само пар центиметара испред наше репрезентације, обзиром на средства која су уложена у њихов тренинг, ни на који начин нисмо могли победити. Иза репрезентације Србије остале су следеће репрезентације: Данска, Хрватска, Канада, Литванија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија, Холандија, Бугарска, Бразил, Румунија, Финска и Турска. Уз мало више спортске среће могло је бити још појединаца из наше репрезентације у полуфиналу, али то је нешто на шта се не може утицати,“ закључује Мирољуб Јанићијевић.

fer play2014