fbInstagram

СТАСАВАЈУ НОВА МАЛА ЧУДА

DSCF0316 1

       Традиционални "КОПЛАС ПРО КУП" отворено међународно такмичење у дисциплини F1N дворанских клизача и подкласи F1N-150 осми пут заредом одржано је у недељу 26. фебруара у Хали Спортова у Новој Пазови. Како се главне награде такмичења додељују јуниорима са најбољим збиром резултата у обе дисциплине овогодишњи освајачи "КОПЛАС ПРО КУП"-а су Ален Туцман из Запрешића, Антонио Озимец из Кутине, те домаћини Ђорђе Грубић и Дајана Стојановић као најбоља јуниорка.
      Основна идеја већине такмичења у овим дисциплинама и код нас и у региону је да се кроз ове просте дисциплине у спортско моделарство укључи што више деце, па је тако дан почео отвореним надметањем у подкласи F1N-150 у којој је наступило 47 такмичара свих узраста. Сваки "КОПЛАС ПРО КУП" донесе неко ново изненађење и неко ново "мало чудо", а овога пута је то био седмогодишњи Видак из Крагујевца. На свом првом такмичењу, под будним оком Слободана Милића, нашег цењеног ветерана, Видак је постигао фантастичан резултат којим је надмашио многе старије колеге.
       Једнако лепо изненађење приредио је и Борна, Видаков вршњак из Карловца (Хрватска) који је вођен инструкцијама тате Вилима извео готово једнако сјајне летове и тако су се ова два малишана нашла у друштву дупло старијег Антониа из Кутине као освајачи јуниорских медаља.
       Жестока борба за треће место у најмлађој конкуренцији водила се између Ивана из Осијека и нашег Ђорђа из Нове Пазове и на крају је припала Ивану са секундом разлике. Колико су сви ови мали "пилоти" били надмоћни у односу на старије другаре говоре и двоструки трофеји које су Видак, Борна и Иван освојили и у конкуренцији најмлађих (до 12 година) и у конкуренцији основношколаца (до 15 година).
        У укупном пласману ни овога пута није изостало вечито "надигравање" наша два моделарска мајстора Светозара "Тозе" Гостојића из Зрењанина и Слободана "Бобана" Милића из АК "Трстеник" са колегама из Хрватске Дамиром Косиром из Запрешића и Вилимом Зобецом из Карловца. Светозар је на крају убедљиво победио, док је Бобан завршио на оном "незгодном" четвртом месту. У овој дисциплини за посебне медаље у облику срца надметало се и шест дама, великих и малих, а највећи аплауз је добила седмогодишња Викторија из Нове Пазове која је за резултат награђена бронзом.


УКУПНИ ПЛАСМАН:
1. Светозар Гостојић, АК Зрењанин (СРБ), 103.2
2. Вилим Зобец, АК Карловац (ХР), 97.4
3. Дамир Косир, МК Запрешић (ХР), 96.2

ЈУНИОРИ:
1. Анзонио Озимец, Кутина (ХР), 90.3
2. Видак Војиновић, Крагујевац (СРБ), 90.1
3. Борна Зобец, АК Карловац (ХР), 87.9

МЛАЂИ ЈУНОРИ (до 12 година):
1. Видак Војиновић, Крагујевац (СРБ), 90.1
2. Борна Зобец, АК Карловац (ХР), 87.9
3. Иван Келам Рупчић, АК Осијек (ХР), 79.9

ДЕВОЈКЕ И ДАМЕ:
1. Матеа Решетар(Ј), ЦТК Ћеминац (ХР), 86.2
2. Мирјана Озимец, Кутина (ХР), 80.7
3. Викторија Грубић(Ј), АК Нова Пазова (СРБ), 63.8

      Након паузе и традиционалног домаћинског ручка уследио је главни догађај дана, отворено међународно такмичење у дисциплини F1N. Укупно је стартовало 39 такмичара, од тога 16 јуниора, што је процентуално мање у односу на раније године, али пре свега зато што је значајан број младих такмичара на чија смо имена навикли прешао у сениоре. Видљива смена генерација је обележила и остале пласмане обзиром да су већину јуниора чинили они најмлађи за које су сви сложно навијали.
       Са нестрпљењем се очекивао "судар дивова" ове дисциплине, два велика моделарска мајстора, учитеља и педагога Дамира Косира из Запрешића (Хрватска) и Михаила Јашинског из Калињинграда (Русија) чије моделе и решења опонашају и копирају моделари широм света. Дамир је искористио вишегодишње познавање наше хале у Новој Пазови и убедљиво победио испред свог најбољег ученика Алена, док су се за треће место до самог краја борили Јашински и Зобец из Карловца који је на крају био бољи за само 0.2 секунде у збиру.
        Наш државни првак, млади сениор Данило Рунић из Нове Пазове иако са убедљиво најбољим летовима међу нашим такмичарима ипак није успео да се умеша у ту борбу и остао је на 5. месту.
Искусни средњошколци Ален и Антонио лако су надмашили млађе другаре Матију из Осијека и Ђорђа из Нове Пазове, коме је припало злато у конкуренцији најмлађих а испред Луке из Осијека и клупског другара Милоша. У конкуренцији пет дама свих узраста убедљиво је победила Јелена Бранковић млада сениорка из Нове Пазове, а испред Мирјане Озимец из Кутине (Хрватска) и најбоље јуниорке на такмичењу Дајане из Нове Пазове.


1. Дамир Косир, МК Запрешић (ХР), 127.8
2. Ален Туцман(Ј), МК Запрешић (ХР), 117.5
3. Вилим Зобец, АК Карловац (ХР), 116.3
...
4. Михаил Јашински, Калињинград (РУС), 116.1
5. Данило Рунић, АК Нова Пазова (СРБ), 112.2

ЈУНИОРИ:
1. Ален Туцман, МК Запрешић (ХР), 117.5
2. Антонио Озимец, Кутина (ХР), 100.7
3. Матија Толић, АК Осијек (ХР), 81.5

МЛАЂИ ЈУНОРИ (до 12 година):
1. Ђорђе Грубић, АК Нова Пазова (СРБ), 75.1
2. Лука Гргић, АК Осијек (ХР), 66.7
3. Милош Бунчић, АК Нова Пазова (СРБ), 62.2

ДЕВОЈКЕ И ДАМЕ:
1. Јелена Бранковић, АК Нова Пазова (СРБ), 79.5
2. Мирјана Озимец, Кутина (ХР), 66.2
3. Дајана Стојановић(Ј), АК Нова Пазова (СРБ), 62.8

       Да такмичење буде управо такво какво јесте волонтерским радом и прилозима допринели су спонзори, родитељи такмичара и пријатељи клуба. За наградни фонд и побрнула се компанија "КОПЛАС ПРО", сувенире и робне награде обезбедила је СР "МИТА", ручак су скували и сервирали весели риболовци из УСР "Лињак", а за дистрибуцију ужине и освежења били су задужени родитељи такмичара. Такмичење су посетили и представници ВСВ и ВСС и уверили се у позитивну атмосферу коју ова такмичења увек носе.

Мартин Грубић

fer play2014