УЈЕДИЊЕНИ У ОЧУВАЊУ ТРАДИЦИЈЕ

20

Међународна падобранска манифестација „Балкански скок пријатељства“ и ове године је окупила падобранце и војне ветеране Балкана, који су имали прилику да се поново сусретну, друже и изводе падобранске скокове на спортском аеродрому „Лисичји Јарак“, од 18. до 22. маја. Све то су организовали Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства одбране, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Генералштаба Војске Србије, Специјалне бригаде Војске Србије, Специјалне Антитерористичке јединице МУП-а, Падобранског клуба „Феникс“, бројних других спонзора и медија.

Уз учешће падобранаца из Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Француске, Белгије, Немачке, Русије, Израела, Грчке, Мађарске и Бугарске, реализовани су бројни садржаји током пет дана.

Изведене су почетне падобранске обуке, падобранске преобуке ветерана који су изводили падобранске скокове у војсци округлим куполама - падобранима типа "крило", падобрански скокови ветерана падобранима типа "крила", падобрански тандем скокови и падобрански скокови округлим куполама падобранима ПД-07, ПД-08, ПШ-03, Паракомандер. Учесници су имали прилику да обиђу Специјалну бригаду Војске Србије у Панчеву, где су се упознали са историјатом и задацима јединице, а затим су извршили бојево гађање пиштољима ЦЗ 99, Глок 17 и Хеклер Кох УСП у калибру 9 мм, обилазак и пролазак диверзантског полигона, обилазак спомен собе и обилазак богослужбене просторије.

Званично отварање манифестације увеличано је присуством Њихових Пресовештенстава Епископа Пакрачко-Славонског Г.Г. Јована (Ћулибрка), Епископа Тимочког Г.Г. Илариона Голубовића, министара Вање Удовичића (који је и отворио манифестацију) и Александра Вулина (који је пред отварање извршио тандем скок падобраном), генерала Војске Србије Јелесија Радивојевића и Илије Тодорова, генерала хрватске војске у мировини Младена Миколчевића, официра и подофицира из Генералштаба Војске Србије, Специјалне бригаде и 63. падобранског батаљона, мајке херојски погинулог начелника штаба 63. падобранске бригаде потпуковника Горана Остојића госпође Јованке Остојић, која је пред званично отварање заједно са министром Вулином извршила тандем падобрански скок у 83. години живота, представника амбасада, представника војних изасланика одбране у Републици Србији, директора Нектара г. Прашка Чеде, директора Представништва Републике Српске у Србији г. Млађена Цицовића, председника ВСС г. Лабуда Булатовића, генералног секретара ВСС г. Жељка Овуке, најбољег дувачког оркестра Гуче и златне трубе Гуче г. Дејана Јевђића.

Поред министра Александра Вулина и мајке Горана Остојића госпође Јованке, падобрански тандем скок су извршили и заменик израелског амбасадора у Србији г. Итај Милнер и господин Маринко Стојаковић из кабинета министра омладине и спорта, госпођица Љубица Радивојевић, ћерка генерала Јелесија Радивојевића који је скочио заједно са њом, госпођица Милица Нишевић, ћерка генерала Млађена Нишевића, који је такође извршио падобрански скок и госпођа Олга Бондаренко из Русије, супруга пуковника ВДВ-а, главног тренера за падобрански спорт закавкаских руских Република и саветника Председника Ингушетије г. Јунус-бек Евкурова, господина Виктора Викторовича Дедова који је такође скочио заједно са њом. Падобрански тандем скок је извршио и Игуман цетињског манастира Архимандрит Методије Остојић, који је брат од стрица нашег херојски погинулог начелника штаба 63. падобранске бригаде потпуковника Горана Остојића.

«Спорт не познаје границе, не прави разлике. Спорт уједињује. Уједињује земљу, регион, свет. Изузетна ми је част да будем на овом месту са ветеранима 63. падобранске бригаде. Наши падобранци су највећа инспирација и узор другим младим генерацијама. Желим да вам се захвалим на свему што сте урадили за Србију и драго ми је што сте наставили традицију, јер је ова манифестација нешто што морамо да негујемо и чувамо», истакао је Вања Удовичић, министар омладине и спорта, приликом отварања «Балканског скока пријатељства».

Балкански сусрети су почели код нас 1993. године на иницијативу ветерана Грчке, уз учешће европске асоцијације ветерана у организацији падобранског савеза СРЈ. Наредних година сусрети падобранаца Балкана су се одвијали у организацији падобранског савеза, војске, жандармерије, САЈ-а. 2014. године сусрет падобранаца се одржао под мотом „Једном падобранац, увек падобранац“, са преко 30 бивших војника 63. падобранске бригаде, који су изводили скокове на Лисичјем Јарку поручујући да никада није касно скочити и уз позив младима „Буди и ти“. 2015. године ВСС и ПК „Архистратиг“ организују „Балкански скок пријатељства“ уз учешће падобранаца из Русије. 

 Фотографије: „Салингер Игор/МЦ Одбрана“,  Блиц Спорт, Тањуг, МОС. 

 

fer play2014