fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВНИ МОДЕЛАРИ У ОСВАЈАЊУ СВЕТСКОГ КУПА

35533242 1339222096221986 4775155054988492800 o

Протеклог викенда (16. и 17.јун) здруженим снагама организатора АК „Нова Пазова“ и АК „Фрањо Клуз“ из Земуна, одржана су два кола светског купа и традиционална такмичења – 35. Срем куп и 51. Ђорђе Жигић куп. Велики број такмичара, праћен такође бројном судијском екипом, учествовао је на ова два догађаја, која су успешно реализована у класама F1A, F1B, F1C, F1H и F1Q.

Првог такмичарског дана одржан је „Срем куп“ и након изведених укупно 392 стартовања у 7 турнуса и 21 старта у 3 додатна турнуса (флај оф-а) и 56 такмичара у класи F1A, најбољи је био такмичар из Немачке Франк Адамец. Он је извојевао победу након узбудљивог финала са Сергејем Макаровим из Русије, који је освојио друго место са само шест бодова заостатка. Трећепласирани је био Матија Храст из Словеније. Од такмичара из Србије најбољи пласман је остварио Славко Савић из АК „Нова Пазова“ са освојеним 15. местом.  Најбоље пласирани јуниори у овој класи су били: Витек Рослер, Мај Хабјанич и Матош Кулих. У класи F1B  је наступило нешто мање такмичара – укупно 17 и прво место је освојио Берд Силц из Немачке, друга позиција је припала нашем репрезентативцу Светозару Гостојићу из АК „Зрењанин“ и треће место такмичару из Хрватске Сонибој Сабу. У класи F1C наступила су само два такмичара – Антон Виданшек и Стефан Рајнвалд. Габор Кертес, Габор Милак и Андраш Јанчо су били најбоњи у класи F1Q, док су у класи F1H медаље припале Петеру Морочу, Витеку и Даниелу Рослеру.

Следећег дана на ред је дошао традиционални „51. Меморијал Ђорђе Жигић“. У класи F1A је наступило 55 такмичара, од којих се 15 такмичара морало борити за постоље у додатном турнусу (флајоф-у), након регуларних пет. Најуспешнији је био Антон Горски из Русије, друго место је освојио победник претходног дана Франк Адамец из Немачке и треће место је припело Луки Битежнику из Словеније. Најуспешнији представник Србије је био Милан Радовић из АК „Трстеник“ са освојеним осмим местом, испред Миће Тице из АК „Винг“ из Београда на деветом месту. У класи F1B учествовало је 18 такмичара, и такође је морао бити организован додатни турнус – флајоф, како би се издвојили победници. Најбољи резултат је извојевао Бернд Шилц из Немачке, који је тиме само потврдио освојено прво место претходног дана у овој класи. Друго место је освојио Адам Кравец из Пољске и треће место Светозар Гостојић из АК „Зрењанин“. Наступ у овој класи је имао и јуниор Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, који је понео злато освојивши прво место, али што је важније показао је да ће у годинама које долазе озбиљно да гради своју позицију у овој нашој најтрофејнијој класи.

У светском купу је преостало још 38 такмичења до краја године, чији резултати ће бити рангирани за генерални пласман и финалне позиције. Наши такмичари ће наставити у складу са својим плановима учешће у овом систему такмичења, па ћемо на крају године испратити њихове пласмане у коначном поретку. А већ за месец дана их очекује прво овогодишње  репрезентативно представљање на Европском првенству, на коме ће наступити осмочлана репрезентација Србије у ваздухопловном моделарству.

Фото: Društvo Modelarjev Pomurja

bobi

Овогодишњи "35. СРЕМ КУП" и "51. МЕМОРИЈАЛ ЂОРЂЕ ЖИГИЋ" посвећени су Бориславу Бардарову, трагично настрадалом бугарском моделару, нашем пријатељу и брату. Популарни "Боби" се веома успешно такмичио у Ф1А једрилицама и био је омиљени гост на нашим такмичењима, а како је одлично говорио српски увек је сматран нашим домаћим. У име породице Бардаров, прелазни пехар укупног победника светског купа новом шампиону Перу Финдалу из Шведске предао је наш моделар и Бобијев велики пријатељ Мића Тица.

fer play2014