fbInstagram

ВАЗДУХОПЛОВСТВО БОГАТИЈЕ ЗА НОВУ ДАМУ ПИЛОТА

slika4

Николина Адамов из Аеро клуба „Кикинда“, седамнаестогодишња ученица Ваздухопловне академије у Београду – смер авио техничар, недавно је постала поносна власница међународне дозволе приватног пилота авиона – такозване ППЛ дозволе. Tиме је Николина као једна од најмлађих  ушла у свет спортских пилота и савладала први корак на путу ка професионалном управљању авионима, а како је изгледао тај пут и шта следи, описала нам је у наредним редовима.

Да овај пут није случајан, говори чињеница да је Николина још у својим најранијим годинама детињства упознала ваздухопловство, уз свог оца Нику Адамова, једног од најуспешнијих српских спортских пилота. „Када сам имала четири године, први пут сам се возила авионом, без имало присутног страха. Каснијих година, моје интересовање се окренуло ка ракетном моделарству и такмичењима у овом спорту. Међутим, уз размишљање које је дошло са школовањем, приликом одабира средње школе, схватила сам да сам заљубљена у ваздухопловство и летење и да је мој прави избор Ваздухопловна академија,“ описује нам Николина како је почела са „авионима“.

Што се тиче обуке и полагања теоријског и практичног дела, Николина је исте завршила на две локације – у Београду и Кикинди. „Теоријски део ППЛ (А)-а сам завршила у својој средњој школи Ваздухопловној академији, где сам одслушала преко 150 часова који укључују девет различитих ваздухопловних предмета. Практичан део сам завршила у мом родном граду Кикинди, где сам остварила налет од преко 45 сати. У тих 45 сати научила сам оштре и благе заокрете, маршутно летење, принудно слетање, како одреаговати у случају отказа мотора, и најважније сегменте – полетање и слетање. Коначно стицање дозволе дошло је након лета са испитивачем из Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, када сам имала завршни испит -  руту од Кикинде до Новог Сада и назад“ .

Николина Адамов, заједно са својом млађом сестром Мајом већ неколико година поседује такмичарску дозволу Ваздухопловног савеза Србије за ракетно моделарство. Њих две су први пут наступиле 2014. године на државном првенству у ракетном моделарству, најважнијем домаћем  такмичењу. Николина је тада освојила друго место у категорији С7 (макете) у конкуренцији и сениора и јуниора. После тога је наступала на бројним такмичењима, али као најбоља истиче Љубљана куп 2015. године, када је била најбољи јуниор у класи С6А и Љубљана куп 2017. године, када је поново освојила злато у класи С6А у јуниорској конкуренцији и треће место у истој класи, само у сениорској конкуренцији.

Као ученик треће године Ваздухопловне академије, има велике планове у ваздухопловном свету. „Даље следи остваривање потребних сати налета за наставак обуке и стицање дозволе транспортног пилота авиона. Планирам да завршим факултет, а са завршетком свих школовања, да се запослим за почетак у нашој авио компанији, а затим у некој већој иностраној“.

Пред Николином су године школовања и стицања искуства, а време је свакако на њеној страни, с обзиром да је већ као средњошколка стекла прву пилотски дозволу и тиме обогатила ваздухопловни свет младошћу и новом енергијом.

fer play2014