fbInstagram

ВЕЛИКИ И МАЛИ ШАМПИОНИ СВЕТСКОГ КУПА

DSC 0031 (Medium)

Овогодишњи "СРЕМ КУП", 34. по реду светски куп моделара у дисциплинама слободног лета F1A, B, C и Q одржан је протеклог викенда на терену Арадац код Зрењанина у организацији АК "Нова Пазова" са готово 80 учесника из 11 земаља.

На главном такмичењу наступило је 39 "једрилица", 13 "гумењака", и по 4 "пењача" из Србије, Аустрије, Немачке, Финске, Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, Хрватске, БиХ и једног такмичара из далеких Сједињених Америчких Држава. Домаће такмичаре чинили су моделари из Зрењанина, Трстеника, Земуна, Војке и Нове Пазове. Ове године такмичење је пратио ветар који је бивао све јачи како је дан одмицао и који је поставио тежак задатак пред такмичаре. Ни скраћење последњег лета на 150 уместо расписом предвиђених 240 секунди није много помогло, модели су одлазили далеко али у границама терена. У таквој ситуацији сасвим очекивано максимуме су постизали само они најспремнији. На самом крају стартне линије надметање комплетне репрезентације Србије са гостом из Словеније у дициолини F1C моторних модела пењача. Наш Лакић Драган (АК "Винг" Земун) је једини уредно "пунио" све до последњег лета када је модел слетео за свега два минута. Ипак то му је било довољно да са једном секундом предности остане на првом месту испред колега из репрезентације Живе и Бранка.

1. Лакић Драган, АК "Винг" Земун     899
2. Ковачки Жива, АК Зрењанин        898
3. Бјелић Бранко, АК "Винг" Земун    863

Ни ове године није било наших представника међу F1Q "електричарима" али нашим ентузијастима који прате ову дисциплину је надметање четворо гостију било веома занимљиво обзиром да су могли да виде директан "судар" два значајно различита концепта модела и присуствују првој убедљивој победи једне даме Ане Милак из Мађарске.

1. Милак Ана, Мађарска        924    
2. Тиец Матијас, Немачка    784
3. Кертес Габор, Мађарска    696

Надметање осморо јунира у "једрилицама" било је изузетно напето до самог краја обзиром да су сви имали по бар један "кикс" и да нико није могао да процени шта ће се до краја десити. Победу је на крају однела још једна дама Роксана из Пољске, а следио ју је најмлађи такмичар Патрик из Словачке.

1. Гадек Роксана, Пољска    847
2. Клобишицки Патрик, Словачка    829
3. Розлер Витек, Чешка        793

Што се укупне конкуренције тиче максималне резултате у регуларном току постигло је седам такмичара у дисциплини Ф1А, а у дисциплини Ф1Б петорица међу којима се нашао и један јуниор, наш Бојан из АК Зрењанин. Како се ветар није смирио у складу са прогнозама финални обрачун "флај оф" је заказан за наредни дан у зору. По знатно слабијем ветру али у веома незгодном смеру према каналу и обали Тисе, "једрилице" су стартовале прве и сви су очекивали победу главног фаворита и актуелног првака Европе Роланда Коглота из Словеније, али је то ипак пошло за руком Авиву Баласјану госту из Израела који је први пут гостовао у нашој земљи.

1. Баласјано Авив, Израел     930 + 505
2. Коглот Роланд, Словенија     930 + 476
3. Мандичев Мирослав, Бугарска    930 + 475
...
4. Халбмајер Дирк, Немачка    930 + 449
5. Благојевић Радоје, АК Војка    930 + 388
6. Безак Иван, Словачка        930 + 333
7. Вранеш Дејан, БиХ        930 + 141

Свега 25 минута касније уследило је финале "гумењака". Сабо Сонибој из Хрватске, омиљени гост "СРЕМ КУП"-а није имао среће са гумом која му је два пута пуцала и морао је да одустане тако да су се у ваздуху нашла само четири модела, а најдуже је излетео модел нашег најбољег јуниора Бојана Гостојића из АК Зрењанин. Поред Бојановог великог успеха победом у овој дисциплини, морамо истаћи и изузетан наступ нашег ветерана Радоја Благојевића из АК Војка, не толико због освојене бронзе колико због чињенице да је у истом дану постигао два максимална резултата у две различите дисциплине и потом летео два финала.

1. Гостојић Бојан, АК Зрењанин     930 + 356
2. Дробиш Лубомир, Чешка    930 + 319
3. Благојевић Радоје, АК Војка    930 + 302
...
4. Исотало Јане, Финска     930 + 253
5. Сабо Сонибој, Хрватска    930 + 0

Нашем Бојану је уједно припало и злато у конкуренцији јуниора, а испред Уроша из Нове Пазове такође јуниорског репрезентативца, и Зофие гошће из Пољске.

1. Гостојић Бојан, АК Зрењанин     930 + 356
2. Зорић Урош, АК Нова Пазова    733
3. Здањевић Зофиа, Пољска    155

Други дан СРЕМ КУП-а настављен је такмичењем HEC Eurochalenge серије а у дисциплини F1H малих модела једрилица, на које је наступило 18 такмичара из Мађарске, Чешке, Румуније и Немачке од којих су половина били јуниори а међу којима и двоје наших такмичара из АК Нова Пазова. Иако опремљени "дечијим" моделима од стиродура и без икаквих изгледа за јак резултат, побрали су велике симпатије свих учесника већ на самом почетку такмичења када је седмогодишња Викторија погодила јак термички стуб и постигла први "максимум" у каријери. Обзиром да модел није имао ни најпростији механизам за прекид (тзв. "детерму") лет који је трајао преко 5 минута и успешно враћање модела од стране старијег брата Ђорђа су испраћени великим аплаузом свих гостију и шаљивим коментарима на рачун вође домаће екипе и аутора овог текста.


У мирној и пријатељској атмосфери и готово идеалним условима за летење регуларни ток такмичења са максималним резултатима завршило је пет такмичара. Међу  њима су билаи два најбоља јуниора опремљена  једноставнијим моделе без електронике и сервоа што је још један доказ да успех у моделарству не долази само са модерном техником. Након паузе за припрему организовано је финале уз фер-плеј договор такмичара да детерма буде подешена на четири минута и тако је победа приопала Саболчу из Мађарске а испред најбољег јуниора Витека из Чешке и Томаса госта из Немачке.

1. Хорват Саболч, Мађарска    600 + 380
2. Розлер Витек (Ј), Чешка    600 + 376
3. Вајмер Томас, Немачка    600 + 311Јуниори:
1. Розлер Витек, Чешка        600 + 376
2. Григореску Денис, Румунија    600 + 302
3. Кернер Мартин, Мађарска    520

По жељи свих учесника међу трофејима су се уз мало импровизације нашле и специјалне награде за "најмлађе и најбоље такмичаре дана" међу којима је најуспешнији био мали Вилмош из Мађарске, чиме је овогодишњни "СРЕМ КУП" завршен на најлепши могући начин.

1. Пек Вилмош, Мађарска            434
2. Грубић Викторија, АК Нова Пазова    283
3. Грубић Ђорђе, АК Нова Пазова        163

Мартин Грубић

Фото: Габор Кертес

fer play2014